Lekker online rampen oplossen

Het televisieprogramma Crisis krijgt een internetbroertje, zodat de kijker zelf kan crisismanagen. Marie-José Klaver bericht.

Het televisieprogramma Crisis is doodsaai. Echte politici en bekende Nederlanders zitten aan tafel en proberen onechte problemen op te lossen. Ze doen alsof ze druk telefoneren en snelle, maar doordachte beslissingen nemen om het land te redden. Het is een saai programma omdat politici niet kunnen acteren. En omdat de crises niet echt zijn. Echte crises zijn veel spannender. Het is veel interessanter om te zien hoe Wim Kok op het NIOD-rapport over Sebrenica reageert of de Amsterdamse burgemeester Job Cohen op Utrecht-supporters die ,,Hamas, Hamas'' roepen.

Crisis heeft ook een internetvariant die op 1 mei begint. Wie mee wil doen aan het online crisisspel kan zich op de site opgeven. Deelname is in principe gratis, maar spelers die berichten via SMS willen ontvangen betalen een paar euro.

Het spel, ontwikkeld door het jonge multimediabedrijf Submarine, belooft spannender te worden dan de tv-serie. Iedere deelnemer krijgt een rol (burgemeester, Commissaris van de Koningin, Brandweercommandant of directeur van de Spoorwegen) die wordt bepaald aan de hand van een korte persoonlijkheidstest.

De gezagsdragers moeten voorkomen dat de UEFA-Cup wedstrijd tussen Dos Rijndam en het Italiaanse Vicenzo uit de hand loopt. Het crisisteam wordt bij elkaar geroepen als in een aantal Italiaanse auto's honkbalknuppels ontdekt worden en er op internet een webpagina wordt gevonden waarop de harde kern van Vicenzo-aanhangers oproept tot een gewelddadig treffen met de aanhangers van Dos Rijndam.

Als er een probleem is worden de spelers bij elkaar geroepen in de chatroom om te overleggen en de beste oplossingen te verzinnen. Omdat er straks misschien wel duizend burgemeesters en 1.500 brandweercommandanten zijn kiest een redactie voor de beste oplossingen. Die worden voorgelegd aan de spelers, die per e-mail en SMS worden opgeroepen om te stemmen. Deelnemers die geen tijd hebben om zich een paar keer per dag met het spel bezig te houden kunnen ook alleen hun stem uitbrengen.

www.nps.nl/crisis