Lastige start

In juni vindt in Salsomaggiore, een idyllisch kuuroord in de Noordelijke Apenijnen, het EK voor landen plaats. Het Nederlands open team is nog niet bekend, maar het seniorenteam, dat daar zijn eigen EK speelt, al wel. De selectie werd gewonnen door Onno Janssens-Willem Boegem en Jaap Kokkes-Loek Verhees. Het team betoonde zich in de finale oppermachtig aan het team Van Oppen, dat op de tweede dag opgaf. Als derde paar is gekozen voor Elly en Henk Schippers, de winnaars van het Melchemie Topcircuit. Non-playing captain is Jan Meijer. In de finale van de seniorenselectie stond noord voor een lastige uitkomst:

N/Allen

♠ V 8 7

♡ V 8

♦ B 7 2

♣ 8 7 6 3 2

♠ B 9 5 2

♠ 4

♡ 7 6

♡ H B 9 4 2

♦ A 10

♦ H 9 8 6

♣ V B 10 9 5

♣ A H 4

♠ A H 10 6 3

♡ A 10 5 3

♦ V 5 4 3

♣ -

Jaap Kokkes kwam enigszins mismoedig uit de gesloten kamer te voorschijn. Hij was als zuid één down gegaan in een problematische 2♠ gedoubleerd, die hij met open kaarten had kunnen maken. Gezien de ontwikkelingen in de open kamer zou het spel toch grote winst opleveren voor team Janssens:

West

Noord

Oost

Zuid

Boegem

Van Oppen

Janssens

Rebattu

pas

1♡

1♠

1SA

pas

pas

2♦

3♣

pas

3SA

dbl

pas

pas

pas

Onno Janssens' geïnspireerde 3SA was gebaseerd op zijn mooie aansluiting in klaveren. Het contract kan down met schoppenstart, maar noord kwam uit met ♦2 voor de zes, vrouw en aas. Willem Boegem vervolgde meteen met ruiten naar de negen en claimde negen slagen toen ♦B onder het aas viel: OW plus 750.

Tip: op dit moment circuleert een opmerkelijke bridgevideo op het internet. Het betreft de Blubaugh Tapes, opnamen die de Amerikaanse bridgebond heeft laten maken van een (vermeende) valsspeler. John Blubaugh mag niet meer spelen, maar is in de tegenaanval gegaan met een claim van driemiljoen dollar. Oordeel zelf op www.imp-bridge.nl/.

Heet van de naald het slechte nieuws dat Melchemie volgend jaar stopt als hoofdsponsor van het Topcircuit.