Koninklijke zorg om Beckham

Wie kan het herstel van David Beckham versnellen, zodat de aanvoerder van het Engelse elftal over een maand alsnog aan het WK kan meedoen? Wie haalt voetbalminnend Engeland uit de nood, zodat de breuk in de geniale rechtervoet van Beckham op tijd geneest? Iedereen, van premier Blair tot koningin Elizabeth, breekt in Engeland momenteel zijn hoofd over deze vragen.

Zelfs in koninklijke kringen gaat Becks, de omstreden stervoetballer van Manchester United en echtgenoot van zangeres Posh, over de tong. Dat bleek deze week, toen koningin Elizabeth volgens het dagblad The Mirror tijdens een bijeenkomst met honderd mediavertegenwoordigers op Buckingham Palace, het herstel van Beckham ter sprake bracht.

,,Ik besef dat het erg belangrijk is voor het land'', citeerde een verslaggever de Britse vorstin. ,,Ik weet weinig van deze blessures, maar ik weet wel dat Beckham niet de juiste dingen doet om snel te herstellen.'' Waarschijnlijk doelde ze op het auto-ongeluk dat Beckham vorige week tijdens het herstel van zijn gebroken voet overkwam. Beckham reed in een Mercedes met een automaat, om zijn gipsen voet niet te belasten.

Op de vraag of ze nog goede fysiotherapeuten kende die Beckham kunnen helpen, antwoordde de koningin: ,,Die ken ik inderdaad. Mijn kleindochter heeft bewezen dat ze een goede is. Ze heeft haar vriend goed geholpen.''

Richard Johnson heet hij. Johnson is de vriend van Zara Phillips, de dochter van prinses Anne. Hij is een jockey die bij een val van zijn paard een been brak. Het heeft even geduurd, maar Zara heeft goed werk verricht, zou de vorstin hebben gezegd.

Volgens een woordvoerder van Buckingham Palace is de versie van de verslaggever van The Mirror een juiste weergave van de conversatie. Het is niet de gewoonte dat uit gesprekken die tijdens dergelijke ontmoetingen plaats hebben, wordt geciteerd. Maar volgens de woordvoerder van het paleis is het begrijpelijk dat de journalist van The Mirror de woorden van de koningin wilde publiceren. Zo ontspannen was volgens haar de sfeer geweest.

Beckham werd twee weken geleden in de wedstrijd tussen Manchester United en Deportivo La Coruña slachtoffer van een grove tackle van een Spaanse tegenstander, waardoor hij een breuk in het rechter middenvoetsbeentje opliep. Sindsdien ondergaat Beckham, die bekend staat om zijn fraaie voorzetten met zijn rechtervoet, intensieve therapieën. Om het herstel te bevorderen slaapt hij in een zuurstoftent. De verwachting is dat Beckham op tijd is hersteld om op het WK op 2 juni tegen Zweden aan te treden. De koningin zei aan het landsbelang te hechten. Tijdens het WK viert Engeland het feit dat Elizabeth II vijftig jaar op de troon zit.