Jongen doodt 17 mensen op zijn oude school

In Duitsland heerst verbijstering nadat een 19-jarige voormalige scholier van het Gutenberg-gymnasium in Erfurt gisterochtend in de school zeventien mensen vermoordde en zelfmoord pleegde. Onder de doden waren twaalf docenten, twee scholieren, een secretaresse, de plaatsvervangend directrice en een politieagent.

De politie in Erfurt, hoofdstad van de deelstaat Thüringen, vermoedt dat wraak het motief vormde. De scholier was begin dit jaar voor de tweede keer deelname aan het eindexamen geweigerd en hij was van school gestuurd.

Getuigen verklaarden dat de dader een lokaal was binnengedrongen waar zijn voormalige medescholieren het eindexamen wiskunde aflegden. De politie verklaarde dat de dader doelgericht op docenten had geschoten.

Om even na elf uur gisterochtend meldde de huismeester van de school de politie dat er in het gebouw geschoten werd. Kort daarna was een politiesurveillance ter plaatse. Twee agenten werden bij het betreden van het gebouw onmiddellijk onder vuur genomen. Een agent, die zelf kinderen op de school had, vond daarbij de dood.

Zijn collega vroeg daarop versterking aan. Het grote schoolgebouw, dat dateert uit het begin van de vorige eeuw, werd door speciale politie-eenheden afgegrendeld en systematisch doorzocht. De agenten vonden de lijken in gangen, op een toilet en in klaslokalen. Na enkele uren ontdekten ze het stoffelijk overschot van de dader.

De jonge man was gewapend met een handvuurwapen en een geweer waarmee schoten snel achterelkaar gelost kunnen worden. Verschillende leerlingen en enkele leraren zagen hoe de jongen bewapend en volledig in het zwart gekleed over het schoolplein liep. De jonge scholieren dachten dat het een grap was.

Een deel van de scholieren – het Gutenberg telt ongeveer 750 leerlingen – kon het gebouw snel ontvluchten. Zeker 180 leerlingen werden pas in de namiddag uit het gebouw geëvacueerd. De politie zocht de hele dag naar een mogelijke tweede schutter nadat meerdere leerlingen hadden verklaard dat de ex-gymnasiast niet alleen was geweest. Tot halverwege de nacht was van een eventuele tweede dader geen spoor gevonden.

Op een van de ramen van het gebouw plakten scholieren in de loop van de middag een vel papier met `Hilfe'. Een leerlinge belde met haar mobiele telefoon een lokaal radiostation en schetste hoe ze zich met medeleerlingen en docenten in een lokaal had verschanst. Later vertelde een jongen hoe ze hun net doodgeschoten lerares op de gang hadden gelegd om zich vervolgens in het klaslokaal op te sluiten.

Vevolg ERFURT: pagina 4

Duitsland reageert geschokt op moordpartij

ERFURT Vervolg van pagina 1

Politici en hoogwaardigheidsbekleders betuigden hun deelneming met de nabestaanden en hielden zich in het algemeen verre van partijpolitieke uitspraken.

Bondspresident Johannes Rau sprak van ,,een ramp die heel Duitsland treft''. De president sprak de hoop uit dat de nabestaanden heilzame ,,bronnen van troost'' zouden vinden.

Bonskanselier Gerhard Schröder verklaarde dat dit een gebeurtenis is, ,,die onze verbeeldingskracht ver te boven gaat. We hebben allemaal tijd nodig''. De SPD heeft een verkiezingsbijeenkomst vandaag in Duisburg afgelast.

Minister-president Bernhard Vogel van Thüringen (CDU) sprak van de grootste misdaad uit de geschiedenis van de deelstaat en schreef voor vanochtend een speciale zitting van zijn kabinet uit. Een regionaal partijcongres van de CDU werd eveneens geschrapt.

Minister-president Edmund Stoiber van Beieren en kanselierskandidaat voor de CDU/CSU zei ontsteld te zijn over de gruwelijke misdaad.

Minister van Binnenlandse zaken, Otto Schily (SPD), waarschuwde tegen overhaaste conclusies over betere beveiliging van scholen. Terwijl zich het drama in Erfurt voltrok nam de Bondsdag na jaren strijd een nieuwe wapenwet aan die onder andere het bezit van steekwapens als stiletto's en vlindermessen verbiedt en het bezit van gaspistolen aan banden legt. Tegelijk verlaagt de wet de leeftijd voor lidmaatschap aan sportschietverenigingen van twaalf tot tien jaar.

Hoe de amoklaüfer van Erfurt aan zijn wapens is gekomen was nog niet bekend. Schily wilde de schietpartij van Erfurt niet geïnterpreteerd zien als steun voor zijn nieuwe wet. Wel merkte hij op dat de liberale FDP het voorstel gisterochtend niet had gesteund.