Ik kan... stofzuigen

Net als bij katten heb je bij stofzuigen haters en liefhebbers. De een neemt alleen al voor het stofzuigen een werkster, de ander vindt het juist een dankbaar werkje. De een haat het geluid van de stofzuiger intens, de ander schrijft er een romancyclus bij (Vestdijk). De een krijgt een astmatische aanval na het stofzuigen, de ander vindt het pas fris als er dagelijks gestofzuigd wordt.

Een huis zonder stofzuiger is geen onmogelijkheid. Neem geen vaste vloerbedekking maar parket, plavuizen of linoleum, zet op iedere verdieping een zachte bezem en een stoffer en blik. Veeg met rustige bewegingen. Het is beter om het stof naar je toe te trekken dan het voor je uit te duwen – niet alleen stuift het stof minder, de borstel blijft ook beter in vorm.

Voor vaste vloerbedekking moet je een krachtige stofzuiger hebben. Het gaat niet alleen om het zichtbare stof, maar ook om het vuil dat diep tussen het weefsel zit. Een licht zuigertje dat uitstekend voldoet op parket, schiet tekort bij vaste vloerbedekking. Het effectief vermogen van een zuiger kan soms vergroot worden door een lekkende zuigkrachtbegrenzer (de schuifring op de zuigbuis) met brede tape af te plakken. Probeer bij vaste vloerbedekking verschillende hulpstukken uit. Bewaar oude hulpstukken voor een toekomstige stofzuiger, nieuwe hulpstukken zijn vaak exorbitant duur. Wie verharende huisdieren heeft, kan veel profijt hebben van een zuigmond met roterende borstel. Je moet dan wel een krachtige zuiger hebben, want de draaiborstel wordt door de zuiglucht aangedreven.

Hoe vaak moet je stofzuigen? Je hebt mensen die op een vaste dag het hele huis doen, je hebt er die af en toe alleen sommige delen van het huis zuigen, en je hebt er die pas in beweging komen als de stofmuizen langs de plinten rollen. Wanneer je zo'n laatste type bent, begin dan met de losse zuigmond en vang eerst die stofmuizen weg. Ze blijven anders tijdens het zuigen rondrollen door de weggeblazen lucht uit de zuiger, vooral als deze een enigzins horizontaal gerichte uitblaasopening heeft. (Let daar dus op bij aanschaf van een nieuwe: de uitblaas moet diffuus en omhoog zijn.)

Iedereen zuigt op zijn eigen manier. Sterke mensen tillen met één hand de bank half op en zuigen met de andere hand de grond eronder. Efficiënte mensen zorgen voor een centraal stopcontact en zuigen de hele verdieping in één keer. Zwakke mensen plaatsen op iedere verdieping een apart stofzuigertje, zodat ze niet met de zuiger hoeven te sjouwen. Nóg een voordeel van twee zuigers in huis: je kunt met de ene de andere uitzuigen bij het verwisselen van de stofzak.

Niet alle stof kun je met een stofzuiger te lijf. Het stof op de piano, de boekenkast of op een schilderij kun je beter met een stofdoek afnemen. De vraag rijst of je dat beter vóór of na het zuigen kunt doen. Erna ligt het meest voor de hand, omdat het stofzuigen zelf vaak veel stof doet opwarrelen. Soms kun je zelfs beter een dag wachten.

Stofzuigen dient om stof te verwijderen, maar brengt ongelukkig genoeg ook veel fijn stof in de lucht, vooral als de uitblaaslucht ongefilterd is. Wie daar gevoelig voor is (stofmijtallergie, astma), moet bij de aanschaf van een nieuwe zuiger erop letten dat een Hepa-filter gemonteerd kan worden.

Stofzuigerzakken zijn soms duur of moeilijk te krijgen. Let er bij de aanschaf daarom op of de nieuwe zuiger een gangbare zak heeft en hoe duur (en hoe groot) die is. Bedenk dat de zakloze stofzuiger (Dyson) zoveel duurder is, dat je voor de meerprijs een leven lang zakken kopen kunt. Wel kun je in de herfst zonder meerkosten de droge boombladeren van je terras zuigen.

Ten slotte nog dit. De meeste stofzuigers gaan het eerst kapot aan het snoer. De oprolinrichting gaat stuk of de gebruiker rolt het snoer vanaf de stekker naar de zuiger toe op, waardoor het snoer in kinken raakt en ten slotte van binnen breekt.