Hightech-pas tegen hooligans

De clubs in het betaald voetbal met een hoog risico op supportersgeweld moeten alsnog een strikt persoonlijk controlemiddel invoeren om de agressie te bestrijden.

Dat zeggen de Arnhemse korpschef Cees Bakker, portefeuillehouder voetbalzaken in de Raad van Hoofdcommissarissen, en de Groningse hoofdofficier Han Moraal, belast met voetbalzaken binnen het openbaar ministerie.

Bakker en Moraal bepleiten een persoonsgebonden clubcard op basis van biometrische kenmerken. De houder daarvan kan dan bijvoorbeeld worden geïdentificeerd door controle van de oog-iris. Dit systeem vergt volgens Bakker een eenmalige investering ,,die een club minder kost dan een jaarsalaris van een speler''.

Volgens hen hebben de clubs en de voetbalbond KNVB tegen de afspraken in verzuimd een adequate toegangscontrole in te voeren. De bestaande clubcards zijn niet persoonsgebonden en blijken fraudegevoelig. Clubs ontvangen nog steeds supporters die ze niet in hun stadions willen hebben.

,,De overheid zegt de laatste weken tegen de voetbalwereld: We blijven niet aan de gang. We gaan geen schaarse politiecapaciteit inzetten als jullie je kaartverkoop niet goed regelen'', waarschuwt Bakker.

De directeur betaald voetbal van de KNVB, Henk Kesler, is geen tegenstander van controle op basis van biometrische kenmerken. Hij acht deze methode echter nog niet uitvoerbaar bij grootschalige evenementen als voetbalwedstrijden. Het systeem zou ook geen ,,breed draagvlak'' hebben bij de betrokken instanties.

Het openbaar ministerie wil volgend seizoen een proef beginnen met een elektronisch systeem om supporters met een stadionverbod te kunnen traceren.

Bestuurders en managers van clubs in het betaalde voetbal blijken stelselmatig te worden bedreigd. Onder deze druk krijgen criminele voetbalsupporters toch seizoenkaarten toegewezen, ook al hebben zij een stadionverbod. Dit wordt onder meer bevestigd door de KNVB.

Zaterdags Bijvoegsel: pagina 31