Het schrijven van e-mail is gezond

Het schrijven van een e-mail bevordert de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de schrijver. Dat concluderen psychologen van de Texas A&M University in College Station.

Het gaat daarbij alleen om e-mails waarin de schrijver zijn gevoelens uit, of persoonlijke ervaring beschrijft.

De onderzoekers volgden 150 proefpersonen. Deelnemers die veelvuldig hun gevoelens uitten via een e-mail waren minder vaak ziek, waren minder vaak afwezig van hun werk en voelden zich beter dan diegenen die geen e-mails stuurden of slechts elektronische brieven verzonden over niet-persoonlijke onderwerpen. De e-mailschrijvers gaven bovendien aan beter met de hektiek van de dag om te kunnen gaan. ,,Het schrijven van een elektronische brief gaf zelfs de meest pessimistische deelnemers een zelfreinigend gevoel'', aldus onderzoekster Erin Brown.

,,Mensen weten zelf dat praten of schrijven over hun problemen hen beter doet voelen. Met dit onderzoek is ook het empirische bewijs gegeven dat een geschreven emotionele uiting bevordelijk is voor de lichamelijke gezondheid, zelfs als iemand die gevoelens via internet uit'', zegt Brown.

Het onderzoek kan van belang zijn voor revalidatie van zieken, zo denkt de psychologe. De patiënten zouden vanuit hun eigen huis hun verhaal kunnen optikken, en zo het herstel van hun gezondheid bevorderen.

Het is niet duidelijk of er een verschil is tussen het schrijven van een e-mail, en bijvoorbeeld een `gewone' brief of een dagboek. Brown: ,,Ik vermoed dat het eenzelfde resultaat zal hebben, mits het onderwerp hetzelfde is.''

Ook is niet bekend wat het ontvangen van een e-mail betekent voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de ontvanger. Brown zal daar de komende maanden verder onderzoek naar doen.