Griekse mythen achter de sterrenbeelden

Zelfs de leek herkent het sterrenbeeld Cassiopeia aan de nachtelijke hemel. Zes heldere sterren vormen een karakteristieke letter `w', die omdat hij om de poolster draait ook wel eens als een `m' zichtbaar is. Cassiopeia, was dat niet de Ethiopische koningin uit de Griekse mythologie?

Wie de moeite neemt om alle sterrenbeelden te onderscheiden, ontdekt dat de Griekse mythologie zich als een beeldverhaal over het firmament uitrolt. Cassiopeia bevindt zich in de sterrenhemel te midden van haar man Cepheus, haar dochter Andromeda en haar schoonzoon Perseus. De koningin riep de woede van de Nereïden over zich af door zichzelf mooier te noemen dan al deze vijftig zeenymfen bij elkaar. De zeegod Poseidon, getrouwd met een van de beledigde nymfen, stuurt als wraakoefening een verschikkelijk zeemonster op Cassiopeia af. Zij besluit met haar man Cepheus haar dochter Andromeda op te offeren. Vlak voordat het monster de vastgebonden Andromeda zal verslinden, verschijnt Perseus ten tonele en verslaat het monster. Als beloning mag hij Andromeda trouwen.

De goden veroordelen Cassiopeia voor haar misplaatste ijdelheid tot het eeuwig cirkels draaien om de noordelijke hemelpool. Daar zit zij nog, vastgebonden op haar stoel, voor iedereen zichtbaar haar symbolische straf uit.

Teleac/NOT presenteert op zondagmiddag de mythologische achtergrond van sterrenbeelden in een serie van twaalf afleveringen Wat sterren vertellen van elk tien minuten. Gezeten in een nachtelijk decor met een sterrenhemel op de achtergrond steken twaalf acteurs een monoloog af over de oude mythen in de sterren. Zulke vertelkunst is zeldzaam op de Nederlandse televisie. Zondagmiddag vertelt Olga Zuiderhoek over De Leeuw, en volgende week verhaalt de Vlaming Jan Decleir over Cassiopeia.

Het is de keuze van de programmamakers geweest om elke aflevering een andere acteur te nemen. Dat is afwisselend, maar betekent ook dat de kwaliteit van de afleveringen behoorlijk uiteenloopt. Het was geen slechte keuze geweest om de immer van inspanning zwetende Jan Decleir alle verhalen te laten vertellen. Hij boeit en zuigt de kijker in de mythe.

Wat sterren vertellen, Teleac/Not, zondag, Ned.1, 17.15-17.25u.

    • Sander Voormolen