Griekse epidemie over hoogtepunt

De Griekse regering heft de noodmaatregelen op die zij deze week had genomen naar aanleiding van de uitbraak van een mysterieus virus. De virusepidemie is waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen. Dat heeft de Griekse minister van Volksgezondheid Alekos Papadopoulos gisteren gezegd.

Gisteren werden nog twee nieuwe verdachte gevallen geregistreerd, alle in het noorden, na de ongeveer veertig besmettingsgevallen in de voorgaande dagen. De slachtoffers leden allen aan myocartítida (hartspierontsteking). De symptomen waren hoge koorts, spierpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Drie mensen zijn tot nu toe bezweken aan het mysterieuze virus.

Volgens Griekse artsen kunnen mensen het virus opdoen via ontlasting en andere lichaamsvloeistoffen.

Het Louis Pasteur Instituut in Athene onderzoekt al enkele dagen om wat voor virus het gaat. Er zouden 66 mogelijkheden zijn. Papadopoulos verwacht dat wetenschappers het virus op zeer korte termijn hebben geïdentificeerd.

De Griekse regering kondigde woensdag een aantal noodmaatregelen aan, waaronder sluiting van scholen en kinderopvangcentra omdat kinderen extra vatbaar voor het virus zouden zijn. Een algehele schoolsluiting om redenen van volksgezondheid was in Griekenland in geen vijftig jaar afgekondigd.

Op de maatregelen was veel kritiek. Ze zouden ,,in paniek'' zijn getroffen en het toerisme schaden, ook het binnenlandse, dat in de paasweken op een hoogtepunt komt. Hoteleigenaren spreken van honderden afzeggingen, hoewel nog geen enkel land een negatief reisadvies heeft afgekondigd. De Wereldgezondheidsorganisatie kondigde donderdag aan dat er voor reizigers naar Griekenland geen enkel risico was. De Nederlandse GGD's zeggen dat er vooralsnog geen reden is niet naar Griekenland te gaan.

In Griekenland zelf liepen het theater- en bioscoopbezoek en het gebruik van het openbaar vervoer deze week iets terug. Van kerkelijke zijde is opgeroepen in de paasperiode toch vooral de diensten niet te mijden. Het ontvangen van de heilige communie zou totaal gevaarloos zijn.

De Griekse regering besloot tot het opheffen van de noodmaatregelen omdat zich nauwelijks nog nieuwe besmettingen aandienen. ,,Vanaf maandag kunnen scholen, kinderopvangcentra, universiteiten et cetera, weer als normaal opereren'', aldus minister Papadopoulos van Volksgezondheid.