Geheimen uit de keuken van de paus

150 g slakken (uit blik)

1 ui

2 eidooiers

125 ml slagroom

50 g boter

zout

In een televisie-interview vertelde generaal Martini, hoofd van de Geheime Dienst van het Vaticaan en verantwoordelijk voor het goed verlopen van de bezoeken die paus Johannes Paulus II aflegt, dat hij bang was dat de paus het slachtoffer zou worden van een poging tot vergiftiging. Tijdens een bezoek aan Nederland reisde een voorproever, een scheikundige, mee die voordat de paus ging eten het voedsel onderzocht. Dit waargebeurde verhaal is te lezen in het boek Buon Appetito Your Holiness. (Uitgeverij MacMillan) van Mariangela Rinaldi en Mariangela Vicini. Beide Mariangela's zijn historici en zij doen in hun boek een gastronomisch verslag van pauselijke eetlusten en wijnvoorkeuren. Vanaf het jaar 67 tot nu zijn er 263 pausen geweest. In het boek komen 25 pausen aan bod. Van de meest recente pausen ontbreekt de dunne paus Pius, maar van de bolle paus Johannes XXIII is bekend dat hij veel hield van polenta en Taleggio kaas. Paus Martino V (1417-1431) had een Duitse kok, Jo Bockenhey, in dienst die zijn recepten noteerde. Het originele kookboek bevindt zich in de Bibliothèque National in Parijs. Deze kok versierde zijn pasteien met goudstof. Paus Martino IV hield veel van paling gestoofd in Vernaccia. Paus Innocenti (1281-1285) hield van een andere Italiaanse wijn die nog steeds verkrijgbaar is: Verdicchio di Jesu. Paus Alexander IV (1492-1503) was van afkomst een Borgia. Hij at zeer graag buiten de deur en wel in de bij de Sint Pieter gelegen Herberg de Leeuw. De herbergierster baarde hem 4 kinderen en kreeg van de paus vergunning tot het openen van nog meer restaurants. Vandaag een recept voor een voorgerecht voor 2 personen, uit bovengenoemd boek. De bereiding voor slakken van de abt (aangepast aan deze tijd): haal de slakken uit het blik. Smelt de boter in de pan en fruit hierin de gesnipperde ui zacht en glazig. Klop intussen de eidooiers door de slagroom. Doe de slakken in de pan en strooi er zout en peper over. Roer het ei-roommengsel door ui en slakken en laat het stollen, maar niet te droog worden. Eet bij dit gerecht geroosterde of in olie gebakken boterhammen zonder korst.