Fraude-experts Andersen lopen over naar E&Y

De overname van de aangeslagen accountants- en adviesfirma Andersen Nederland door branchegenoot Deloitte & Touche is nog geen paar dagen oud of een groep forensische accountants besluit alweer te deserteren. Negen in financiële fraude gespecialiseerde medewerkers van Andersen stappen per 1 juni over naar Ernst & Young Nederland, dat ook in de race was om de Nederlandse vestiging van Andersen binnen te halen.

Volgens Frank Bos, die de forensische dienstverlening van Ernst & Young leidt, zijn er `onderhands contacten gelegd' met de experts van Andersen. ,,Iedereen kent elkaar in de forensische branche'', legt Bos uit. ,,Blijkbaar zagen ze het bij ons meer zitten dan bij Deloitte.'' Onder de vertrekkende negen werknemers van Andersen Nederland zit overigens geen partner.

De overlopende groep van fraude-experts is bij Ernst & Young meer dan welkom. In december vorig jaar vertrok onverwacht C. Schaap, een oud-rechercheur die de forensische praktijk bij Ernst & Young leidde en had opgebouwd. Schaap was voor Ernst & Young een zogeheten rainmaker – een partner die veel lucratieve opdrachten binnenhaalt. In zijn kielzog nam hij maar liefst 16 medewerkers mee. Slechts zes bleven erachter. Schaap, ook hoogleraar, besloot zijn eigen bureau op te richten.

Met de komst van de medewerkers van Andersen heeft Ernst & Young nu weer een groep van vijftien mensen die zich bezig kunnen houden met financiële fraude bij de overheid en in het bedrijfsleven.

Verder is nog onduidelijk of de juristen van Andersen, die onder de naam Wouters Advocaten opereren, bij Deloitte blijven. Wouters zou dan moeten integreren met ADK Prinsen van Wijmen, het vierde advocatenkantoor van Nederland dat gelieerd is aan Deloitte & Touche.