FC Zwolle is kampioen van eerste divisie

FC Zwolle keert na dertien jaar terug in de eredivisie. De ploeg uit Overijssel is na een 1-0 thuiszege op naaste concurrent Excelsior verzekerd van het kampioenschap in de eerste divisie.

Stadion Oosterenk in Zwolle was gisteravond met bijna zevenduizend toeschouwers uitverkocht voor de promotiewedstrijd van de plaatselijke FC. In een slecht maar spannend duel waren de spelers van beide ploegen niet in staat tot goed voetbal. Bij een gelijkspel zou de laatste speelronde van volgende week voor een beslissing hebben moeten zorgen. FC Zwolle had drie punten voorsprong op Excelsior, dat weer over een beter doelsaldo beschikte.

In de eerste helft kregen beide ploegen weinig kansen. In de tweede helft kreeg het publiek sensationele momenten voorgeschoteld. In de 66ste minuut werd Swerts van Excelsior uit het veld gestuurd, nadat hij een elleboogstoot had uitgedeeld aan de Zwollenaar Van Steeg. In de 75ste minuut moest de thuisploeg ook met tien man verder. Schol kreeg een rode kaart na een charge op de benen van tegenstander Koswal.

Terwijl het Zwolse publiek zich al verzoende met een uitgesteld kampioenschap, zette Slot het kleine stadion in vuur en vlam. De clubtopscorer bracht zijn seizoenstotaal op twaalf competitietreffers. Dit relatief geringe aantal is veelzeggend voor de schotloosheid van de nieuwe kampioen. De meeste ploegen in de eerste divisie hebben een aanvaller die tussen de vijftien en twintig keer heeft gescoord.

Trainer Krabbe heeft de beschikking over vijftien degelijke voetballers, die geen van allen het niveau van de eerste divisie ontstijgen. De nieuwe coach, afkomstig van de Twentse amateurvereniging HSC'21, prefereert effectiviteit boven aantrekkelijkheid. Het spel van FC Zwolle verdiende dit seizoen geen schoonheidsprijs, maar een sterke serie in de slotfase (elf keer op rij zonder nederlaag) zorgde voor de lang verwachte titel.

FC Zwolle deed de afgelopen vijf seizoenen aan de nacompetitie mee. Telkens greep de ambitieuze club naast de promotie. De huidige ploeg leunde op een solide verdediging, met de nieuwkomers Doesburg en Ouedraogo als steunpilaren. Zij vervingen routinier Boekweg, die na onenigheid met de trainer naar FC Groningen vertrok. Sinds deze wissel verbeterde de sfeer in de spelersgroep en daardoor ook de prestaties. De selectie is al vijf jaar bijna ongewijzigd en het elftal is daarom een goed ingespeeld geheel.

Aanvoerder Roelofsen staat wegens zijn lange staat van dienst bij de Overijsselse club te bezoek als Mister Zwolle. Een andere publiekstrekker is jeugdinternational speler Lim-Duan, die door zijn onervarenheid niet altijd een basisplaats krijgt. Trainer Krabbe moet het volgend seizoen stellen zonder Slot. De matchwinnaar van gisteravond vertrekt naar NAC.

De selectie van FC Zwolle is volgens het bestuur aan versterking toe, wil het volgend seizoen geen gek figuur slaan in de eredivisie. De begroting van 2,6 miljoen euro wordt bijna verdubbeld tot 4,7 miljoen euro, waarmee de nieuwkomer nog steeds tot de minder bedeelden hoort. De gemeente Zwolle heeft de noodlijdende club vorig najaar een garantie van negenhonderdduizend euro beloofd. Het is nog onduidelijk of de Europese Unie akkoord gaat met deze subsidieregeling.

Ondanks de financiële problemen heeft FC Zwolle plannen om het verouderde stadion te vervangen door een moderner onderkomen. De huidige locatie biedt plaats aan 6.800 zitplaatsen en behoort daarmee met het onderkomen van RKC volgend seizoen tot de kleinste stadions van de eredivisie.

Sinds gisteravond zijn Excelsior, Emmen, Volendam, RBC, ADO Den Haag en Cambuur verzekerd van een plaats in de nacompetitie. Uit de eredivisie neemt in elk geval Sparta deel. Aan het deelnemersveld wordt nog een club uit de eredivisie toegevoegd.