Europees diploma voor restauratie Leids monument

De Nederlandse monumentenvereniging Hendrick de Keyser heeft een Europees diploma gekregen voor de restauratie van de 17e-eeuwse Leidse Bibliotheca Thysiana. De organisatie kreeg het diploma gisteren van Europa Nostra, een federatie van ruim tweehonderd organisaties in Europa voor cultureel erfgoed. Het Europa Nostra Diploma 2001 wordt toegekend voor de ,,fijnzinnige restauratie van een unieke, openbare bibliotheek die al bijna 350 jaar functioneert volgens de oorspronkelijke bedoeling''.

In elk Europees land wordt jaarlijks een cultureel project geselecteerd door Europa Nostra. De bibliotheek aan het Rapenburg stamt uit 1655. In 1997 kwam het in het bezit van de Vereniging Hendrick de Keyser, die 325 monumentale panden bezit in Nederland.