DSM laat Akzo Nobel achter

DSM en Akzo Nobel werden jarenlang gezien als soortgelijke bedrijven: beide zitten in chemie. Van de twee was Akzo Nobel het interessante en DSM het saaie jongetje op de beurs. De rollen zijn sinds een tijdje omgedraaid en naar verwachting zal dit voorlopig nog wel zo blijven.

Akzo Nobel en DSM presenteerden deze week beide kwartaalcijfers. DSM liet een stevige winstdaling zien, terwijl Akzo's resultaat omhoog ging. Toch was DSM de grote winnaar op de beurs.

Het in Arnhem zetelende Akzo Nobel was eind jaren negentig een zeer actief bedrijf. Het transformeerde zichzelf van een bedrijf dat zich vooral concentreerde op de chemie naar meer op farma georiënteerde onderneming. De reorganisatie ging gepaard met grote overnames en de aandeelhouders waren opgetogen dat Akzo Nobel meer de nadruk ging leggen op de minder cyclische farma activiteiten.

Daarbij vergeleken stak DSM mager af. Het bedrijf, voortgekomen uit de oude staatsmijnen, zat in chemie, en deed een niet erg succesvolle overname met het Delftse Gist-Brocades. Het ging mee op de cyclische golven van de chemische sector en kabbelde rustig voort op de Amsterdamse beurs. DSM deed het zeker niet slecht, maar van spannend bewegend aandeel was geen sprake.

Sinds ruim een jaar is DSM een echter topper. Beide bedrijven doen het beter dan de AEX-index, maar DSM laat Akzo steeds verder achter zich. Deze trend zal zich volgens analisten nog wel even voortzetten.

Want deze keer is DSM bezig aan een transformatie van de onderneming. Het schoof op naar de minder cyclische delen van de chemische sector en het werd, door een grote overname in de Verenigde Staten, de grootste toeleverancier van chemische producten aan de farmaceutische sector.

De petrochemische activiteiten werden, als onderdeel van de metamorfose, onlangs verkocht aan Sabic uit Saoedi-Arabië voor 2,25 miljard euro en de gasactiviteiten gingen naar de Nederlandse staat voor 1,2 miljard euro.

Hierdoor is er een flinke zak met geld voor nieuwe overnames. DSM heeft al laten weten dat de sector voor fijnchemicaliën en de productie voor ingrediënten voor geneesmiddelen gebieden zijn waar acquisities gezocht worden. Geruchten over een bod op het Franse Rhodia of toch misschien op het Zwitserse Lonza circuleren regelmatig en duwen het aandeel omhoog.

Ook de reacties op de cijfers en de vooruitzichten die beide ondernemingen deze week presenteerden waren in het voordeel van DSM.

Het bedrijf uit Heerlen zag de winst scherp dalen tot 68 miljoen euro, maar liefst 62 procent minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het tweede kwartaal moet echter weer een opleving laten zien en DSM bestuursvoorzitter P. Elverding liet weten dat het dieptepunt, veroorzaakt door de afnemende vraag naar chemicaliën, voorbij is.

Het bedrijfsresultaat zal in het tweede kwartaal weer stijgen in vergelijking met de eerste drie maanden. Op de beurs, waar altijd vooruit wordt gekeken, steeg aandeel gisteren met 4,2 procent.

Akzo Nobel kon heel wat betere cijfers later zien.

Dinsdag maakte het bedrijf uit Arnhem een winststijging bekend van 9 procent tot 234 miljoen euro. Het vooruitzicht van een hogere jaarwinst vergeleken met het recordjaar 2000 was echter oud nieuws en de aandacht ging vooral uit naar het uitstel van twee nieuwe medicijnen in de Verenigde Staten.

Deze medicijnen, die ieder een omzet moeten gaan genereren van 500 miljoen euro, worden door de Amerikaanse toezichthouder FDA vooralsnog van uit de VS gehouden. De introductie van het medicijn Ariza, een antidepressivum, wordt nu pas in 2003 geïntroduceerd in plaats van dit jaar en Xyvion, een geneesmiddel tegen botontkalking, komt pas in 2004 op de markt.

Alhoewel Akzo Nobel zei dat het optimistisch is over de vraag of deze data inderdaad zullen worden gehaald, is er toch twijfel in de markt geslopen. De lancering van Xyvion werd al enige malen vooruitgeschoven en over de redenen voor het uitstel van Ariza houdt het concern zich op de vlakte.

Al met al een flinke domper omdat de Amerikanen meer medicijnen slikken dan wie dan ook op de wereld. En farma bij uitstek als een winstmachine wordt gezien door analisten. De divisie genereert momenteel meer dan 50 procent van de winst.

Waar de concentratie op farma lang applaus oogstte begint nu de twijfel over de toekomstige productielijn, een vitaal onderdeel van een farmaceutisch bedrijf waar het ontwikkelen van medicijnen jaren in beslag neemt.

Bovendien is het de vraag of er niet té veel op farma wordt gegokt. Het aandeel Akzo steeg enkele procenten dinsdag, maar de koersstijging ging woensdag, ondanks de toenemende winst, alweer voor een groot gedeelte verloren.