Drie jaar cel voor spionage door spotters

De Griekse rechter in Kalamata heeft de twee Nederlandse vliegtuigspotters Patrick Dirksen en Frank Mink vrijdag tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld. De twee gaan in hoger beroep.

Zes Britten hebben eveneens drie jaar gekregen. Zes andere Britten zijn veroordeeld tot een jaar cel. De veroordeelden hoeven de straf niet uit te zitten.

Met de uitspraak komt een einde aan het proces dat woensdag begon. Dirksen (27) en Mink (28) stonden samen met de Britten terecht omdat ze als vliegtuigspotters zouden hebben gespioneerd. De spotters werden op 8 november gearresteerd in het Zuid-Griekse Kalamata, omdat ze foto's hadden gemaakt van Griekse militaire vliegtuigen.

Ze werden na hun arrestatie 37 dagen vastgehouden wegens spionage, maar kwamen na betaling van bijna 15.000 euro elk op borgtocht vrij. De aanvankelijke aanklacht voor spionage, een misdrijf waar maximaal twintig jaar cel op staat, werd na diplomatiek geruzie afgezwakt tot 'eenvoudige spionage'. Dat betekent dat de spotters volgens de Griekse autoriteiten alleen verboden materiaal hadden verzameld. Op dit delict staat maximaal vijf jaar gevangenisstraf.

De spotters hielden van het begin af aan vol dat ze onschuldig zijn. Ze spraken tegen dat ze spioneerden door bij een luchtmachtbasis vliegtuigen te bekijken en aantekeningen te maken. Volgens hen oefenden ze alleen maar hun hobby uit.

De rechter bepaalde echter dat de Nederlanders en de zes Britten die ook drie jaar cel kregen, zich schuldig hebben gemaakt aan het ,,illegaal verzamelen van staatsgeheimen''. De andere zes Britten, die lagere straffen kregen, zijn veroordeeld wegens medeplichtigheid.

De rechtbank bepaalde direct na de veroordeling wel dat ze op vrije voeten blijven. ,,Vertel hen dat ze vanaf nu voorzichtig moeten zijn'', liet de rechter weten.

Vliegtuigspotter Dirksen vindt de onvoorwaardelijke celstraf onbegrijpelijk. ,,We hadden rekening gehouden met een veroordeling die kon worden afgekocht of een boete, maar niet met een onvoorwaardelijke celstraf. De rechter heeft al onze argumenten van tafel geveegd'', zegt Dirksen.

Het hoger beroep van de Nederlandse vliegtuigspotters komt waarschijnlijk pas over een of twee jaar voor. Initiatiefnemer F. van Haaren van het zogenoemde Spottersfonds gaat een landelijke inzamelingsactie houden voor de twee veroordeelde Nederlanders. Dirksen zegt dat de actie nodig is om de reis- en advocaatkosten te dekken.