Dolle dwaze dagen op het hoofdkantoor

De postzegel is het zeker waard geweest. Het briefje dat de brutale belegger Guy Wyser-Pratte aan de directie van VendexKBB heeft gezonden, zorgde deze week voor enkele dolle dwaze dagen op kantoor. Het kattebelletje, waarin VendexKBB wordt opgeroepen om de aandeelhouders stemrecht te geven, maakte de moeder van Vroom & Dreesmann en de Bijenkorf ook op één dag 90 miljoen euro meer waard.

Het is de vraag of de directie gisteren erg vrolijk werd van de koersstijging. Wyser-Pratte heeft een geduchte reputatie: als belegger komt hij ongemerkt binnen, stookt onrust en vertrekt pas wanneer hij flink verdiend heeft op zijn aandelen. Als de top van VendexKBB regelmatig Amerikaanse kranten leest, komt zijn brief niet als een verrassing. Wyser-Pratte is immers kind aan huis bij middelgrote ondernemingen die ondermaats presteren en nog de restanten van een familiebedrijf in zich bergen. Vorige maand werd bekend dat hij een beleggingsfonds met een omvang van 500 miljoen dollar heeft gelanceerd om de bestuursvorm van dergelijke `slecht geleide' ondernemingen in Europa te wijzigen.

Vermoedelijk is de Vietnam-veteraan net zo kansloos als de andere aandeelhouders in zijn streven naar stemrecht. Eenderde van de beursfondsen geeft certificaten uit waarmee het stemrecht van de aandelen aan een administratiekantoor wordt uitbesteed. Een veilige Hollandse gewoonte tegen ongewilde overnames. Aan de aandeelhouders legt de president-commissaris meestal uit dat een administratiekantoor volledig onafhankelijk is. Certificering maakt in de praktijk dus niet uit, want ook een administratiekantoor kan kritisch zijn. Een vorm van humor waar Wyser-Pratte vermoedelijk niet gevoelig voor is.

Ook met de brutale belegger valt niet te lachen. Tenminste niet voor de mensen achter de bestuurstafel. Bij het oliebedrijf Pennzoil slaagde hij er in 1998 in om de beschermingsmuur af te breken. Nuttig voor Shell, inmiddels eigenaar van Pennzoil.

In zijn brief aan VendexKBB vertelt Wyser-Pratte persoonlijk naar de aandeelhoudersvergadering op 15 mei te zullen komen. Hij legt tevens uit dat de certificering een van de oorzaken is van de lage koers van VendexKBB. Alsof de directie dat zelf niet weet. Slechts één man kan op die dag voor een verrassing zorgen: de voorzitter van het onafhankelijke Administratiekantoor dat het stemrecht bezit. Bij Vendex gaat het om J. Alberdingk Thijm die recent de verdediging van het belaagde onroerendgoedfonds Rodamco North-America ter hand nam. Samen met H. Langman. Die is president-commissaris van VendexKBB.