Diogal

Over zijn achtergrond meldt het inlegvel niet meer dan dat hij uit Senegal komt. Zijn teksten in het Wolof, ook afgedrukt in het Frans en Engels, gaan over vrede, liefde voor moeders en kinderen en andere breed gedeelde waarden. Als mens lijkt Diogal (Sakho) daardoor dubbeldik o.k., maar de reden om Samba Alla met plezier te draaien is toch de kwaliteit van zijn stem. Die is iets lager dan die van de grote Youssou N'Dour maar toch even beweeglijk, en heeft als extraatje een verleidelijk vleugje heesheid.

De tweede en wat de productie betreft eerste man op deze melodieuze cd is toetsenman, bassist, percussionist en arrangeur Loy Ehrlich die ook werkte met N'Dour. Aan hem is de uitgewogen mix van traditie en moderniteit te danken die deze Afropop-cd aantrekkelijk maakt voor een heel breed publiek.

Zelfs een vleugje country-rock ontbreekt niet; wie naar het opgewekte Ya Fatoumata luistert, zou niet vermoeden dat het over een klein, gehandicapt meisje gaat.

Diogal: Samba Alla Celluloid 67031

    • Frans van Leeuwen