DE WEEK

Wilt u minister

worden in het nieuwe kabinet? Al weet u nog niet welk? En bent u vrouw? Doe dan of u het allemaal niet goed weet, niet zelfverzekerd bent, er niet zo vrouwelijk uitziet als u lijkt. U zult geprezen worden, al laat u een spoor van vernieling achter.

Maar meent u gelijkwaardig aan de man te zijn, dan wacht u een bitter lot. Al uw plannen lijden schipbreuk, tot aan het jongste, meest grootse toe waarmee u het land had willen helpen. Het nieuwe baantje dat u ambieerde gaat aan uw neus voorbij. En, het ergst van alles, u ziet om in wrok. Exit Netelenbos. Het spoor verloederd, de wegen dichtgeslibd.

Op de valreep

won in Rotterdam de visionaire blik het van kleinsteedsheid. Het nieuwe HSL-station komt er toch, dankzij (ex-)wethouder Kombrink, zij het esthetisch minder groots. CDA en VVD hadden het al verruild voor een schotel linzen en wilden de stad met een terminal afschepen. `Ethisch reveil' is de opdracht van het nieuwe stadsbestuur. Misschien schrobt straks de Rotterdammer wel zijn straatje.

Eerst voor de

JSF, toen tegen. Pas nadat het kabinet demissionair was, dus politiek verzwakt, had PvdA-leider Melkert moed. De moed om een gegeven woord terug te nemen. Zou `rood' alleen nog maar voor schaamrood staan?

Het vertrouwen in

de Nederlandse economie is tot het laagste punt in acht jaar gedaald. In Duitsland verslechtert het economische klimaat. Wat de grootste Duitse vakbond er niet van weerhoudt de komende week een staking uit te roepen, om zijn looneis van 6,5 procent kracht bij te zetten. Matigen wil IG Metall alleen met het aantal stakingsdagen, met het aanspreken van zijn stakingskas.

Le Pen bracht met zijn verkiezingsuitslag de financiële wereld niet uit balans. Heel links Frankrijk zal in de tweede ronde rechts stemmen, dat wil zeggen de `dief', de `leugenaar' aan een eclatante overwinning helpen, zo is al ingecalculeerd. De racist exit.

De dollar kreeg donderdag een opdoffer, alsof de wereld weer besefte dat het grootste schuldenland het leven op de pof een keer zal moeten staken en zij niet eindeloos de Amerikaanse groei kan financieren: 5,8 procent op jaarbasis in het eerste kwartaal! De kansen op inflatie en renteverhoging stijgen. Maar IMF en Europese Commissie doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Zij voorspellen voorspoed. Hoe? Hun glazen bol.

In Argentinië

gooide de vijfde minister van Economische Zaken op rij de handdoek in de ring. De Argentijnen mogen geen peso bij de bank meer opnemen. Om een `run' op de banken te voorkomen. De munt is sinds januari, toen die werd losgekoppeld van de dollar, met bijna driekwart in waarde verminderd. President Duhalde, gevangene van de machtige gouverneurs van de provincies, overweegt uit politieke doodsnood de koppeling aan de dollar te herstellen. Hè ja, in één keer driekwart erbij.

De ex-topman van

Sotheby's moet een jaar achter de tralies en 7,4 miljoen dollar boete betalen wegens kartelafspraken met het concurrende veilinghuis Christie's. Samen hebben beide veilinghuizen vrijwel de hele kunsthandel in de wereld in handen. Kartelafspraken zijn in Amerika een zwaar vergrijp. Ook de ex-topman van Christrie's wacht de gevangenis, maar die laat zich wijselijk niet uitleveren. Beide huizen hebben ruim een half miljard dollar terugbetaald aan klanten die ze hadden opgelicht.

Als u in Nederland meent te veel te betalen met uw euro's, kunt u klagen bij de Consumentenbond. Die schrijft dan de boosdoener op een zwarte lijst. Minister Zalm van Financiën heeft de bond daarom verzocht. Inflatoire prijsopdrijvers wil hij uitbannen. Nu niet flauw de belastingdienst, rijk en gemeente, bovenaan zetten.

Politie en

justitie in Nederland hebben een netwerk van bijna tweeduizend Afrikanen in kaart gebracht die wel voor honderden miljoenen euro fraude plegen bij banken en PTT Post, meest Nigerianen. Zouden zij alleen in kaart gebracht zijn? Of volgt misschien nog arrestatie?

Ondanks alle

maatregelen en extra miljarden van `paars' bestaat er in 2010 nog een tekort aan huisartsen, tandartsen en medisch specialisten. Na acht jaar bewind van Borst. Zij doet niet of ze alles zo goed weet, zelfverzekerd is, er vrouwelijk uitziet. Zij is het. Zij wordt geprezen, en laat wachtlijsten en tekorten achter.