Armstrong favoriet in heuvels Limburg

De winnaar van vorig jaar ontbreekt morgen in de 37ste editie van de Amstel Goldrace. Erik Dekker, de kopman van Rabobank, versloeg toen de Amerikaan Lance Armstrong in de sprint. Bij afwezigheid van Dekker, die een beenbreuk opliep bij een valpartij in Milaan-Sanremo, is Armstrong, die driemaal de Ronde van Frankrijk won, de grote wielerfavoriet in de laatste voorjaarsklassieker van april.

Behalve Armstrong behoort ook Michael Boogerd tot de favorieten. Hij won de enige Nederlandse wielerklassieker in 1999. Hij is de enige beschermde renner bij Rabobank. De Belg Johan Museeuw van de Domo-ploeg, twee weken geleden winnaar van Parijs-Roubaix, verdedigt zijn koppositie in het wereldbekerklassement.

Het weer kan morgen een belangrijke rol spelen bij het koersverloop. Er wordt slecht weer met regen en veel wind voorspeld. Volgend jaar wordt de Goldrace een week eerder verreden. Dan wisselt de wereldbekerwedstrijd op de wielerkalender van plaats met Luik-Bastenaken-Luik, de klassieker die traditioneel een week voor de Goldrace wordt gehouden. Op die manier is sprake van een logischer kalenderopbouw, omdat veel renners die de Goldrace rijden ook aan de start verschijnen van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix (beide in de eerste helft van april), en Luik-Bastenaken-Luik links laten liggen. Voor de uniformiteit is besloten vanaf morgen de Amstel Gold Race net als de overige voorjaarsklassiekers op zondag te houden.