`Armani bij m'n Italiaans postuur'

In campagnetijd zijn politici net calculerende burgers. Normaliter stuiten journalisten op een muur van voorlichters als ze iets willen, maar rond de verkiezingen zijn politici nergens te beroerd voor. Dan zijn ze tot veel bereid om in de smaak te vallen bij de kiezer.

In het vrouwenblad Elle van deze maand hullen deze maand Nebahat Albayrak (PvdA), Camiel Eurlings (CDA), Frank de Grave (VVD), Evelien Tonkens (aspirant-Kamerlid GroenLinks), Agnes Kant (SP) en Boris Dittrich (D66) zich in designer-outfits. Frank de Grave, toen nog niet demissionair, zet zijn bril af en verklaart Armani-fan te zijn, omdat dat past bij zijn `Italiaans postuur'.

In Marie Claire trekken onder anderen Fadime Örgü (VVD), Marijke Vos (GroenLinks) en Sharon Dijksma (PvdA) allemaal een moderne variant van de klassieke witte blouse aan. Ze krijgen ongeveer tien regels tekst om te vertellen waar ze voor staan. Ook brengt Marie Claire de familie en vrienden van enkele politici in beeld, onder andere van staatssecretaris Hans Hoogervorst, Nebahat Albayrak en Agnes Kant.

Volgens Evelien van Veen van Elle waren de gevraagde politici ,,ontzettend bereid'' om mee te doen. ,,Achter zo iemand als Wendy van Dijk bijvoorbeeld, moet je heel erg aanbellen, maar bij de politici ging het heel gemakkelijk.

Van Veen stelt dat er ,,iets aan de hand is met uiterlijk en politici'' sinds Pim Fortuyn de politiek in is gegaan. ,,Dat was ook het idee achter onze reportage. Iedereen heeft het steeds maar over het charisma van Pim Fortuyn, maar wij wilden laten zien dat er veel meer politici zijn met charisma.''

Voor SP-politica Agnes Kant is het ,,iedere keer weer een afweging''. ,,Als er geen tekst bij staat, zou ik het niet doen.''

Volgens Barbara Plugge van Privé duiden de modereportages met politici erop dat langzaam het besef vanuit Amerika overwaait dat presentatie belangrijk is. ,,Maar dat mag ook wel, want tot nu toe is het allemaal heel grijs en grauw. Als ik mijn kledingrubriek in Privé een keer geheel aan politici zou wijden, zouden ze allemaal de Flater van de week zijn.''