48 uur in Edinburgh

De lente is de beste tijd om de `geboortestad' van Harry Potter te bezoeken. Corine Vloet over Edinburgh.

WANNEER GAAN?

Edinburgh is op zijn best in de lente en de herfst. In de zomer is het nat en druk, in de winter is het te koud. In de herfst zijn de luchten het mooist, maar nu is de kans op goed weer het grootst.

Old Town en New Town

Edinburgh is een spectaculair mooi gelegen stad, met uitzichten over zee, de nabij gelegen Pentland Hills, de zeearm Firth of Forth, en het daarachter gelegen Fife, gewoon al vanuit het centrum van de stad. Dat centrum is verdeeld in de middeleeuwse Old Town, een wirwar van donkere steegjes, closes, trappen, en straten die over andere heenlopen; en de neoclassicistische, keurige New Town, een prachtig staaltje Georgian architectuur, gebouwd langs een symmetrisch raster. De stad heeft zo, net als de hoofdpersoon van zijn bekendste novelle, Stevensons Dr. Jekyll and Mr. Hyde, een wat gespleten karakter. Old en New Town worden gescheiden door Princes Street, de belangrijkste winkelstraat van de stad. In Princes Street vind je vooral dezelfde chains als in alle andere high streets van Groot-Brittannië, maar je hebt er wel een mooi uitzicht op het op granieten rotsen gebouwde Edinburgh Castle in de Old Town. Tussen het Castle en Holyrood Palace loopt een lange weg, de Royal Mile, een toeristenval die net als Princes Street zoveel mogelijk dient te worden vermeden. De belangrijkste straat in de New Town is George Street, met banken, kantoren en sjieke winkels.

Onmisbaar

The List, een tweewekelijks blad met daarin alles wat er te zien, te horen en te doen is in Edinburgh en Glasgow.

Musea

Naast de National Gallery of Scotland (The Mound) en de National Gallery of Modern Art (Belford Road) verdienen ook de National Portrait Gallery en het Museum of Antiquities (Queen St, in hetzelfde gebouw) een vermelding. Het laatste toont onder meer neolithische vondsten van de Orkneys. Het enorme Royal Museum (2 Chambers St) bevat een amusant samenraapsel aan collecties, van Egyptische mummies tot stoommachines en serviesgoed, alsmede tentoonstellingen over de Schotse geschiedenis. Bijzonder is het Georgian House aan 7 Charlotte Square in de New Town, waar je een indruk kunt krijgen van het leven in een 18e-eeuws herenhuis.

Pubs

Dit is waar het echt om gaat in Edinburgh, en in tegenstelling tot Engeland gaan ze hier beslist niet om 11 uur dicht. Het leukste is om er een uit te kiezen met live muziek op elke avond van de week zijn er tientallen gratis optredens, van folk tot jazz en pop. Raadpleeg hiervoor de gratis Gig Guide (overal verkrijgbaar). Een kleine greep uit de vele goede pubs die Edinburgh rijk is: The Malt Shovel (19 Cockburn St), goede selectie single malt whisky's; The Pear Tree (36 West Nicholson St), 18e-eeuws gebouw met `beer garden'; Milne's Bar (hoek Hanover St en Rose St), bijgenaamd `the poets pub', want hier dronken Hugh McDiarmid en andere schrijvers van de `Scottish Renaissance'; The Canny Man's (237 Morningside Road, Morningside), veel kleine kamertjes en vreemde objecten hangend van het plafond.

Clubs

Het uitgaansleven speelt zich voornamelijk af in en rond de Cowgate. Meest trendy op dit moment zijn de Honeycomb (15-17 Niddry St), Liquid Room (9c Victoria St) en Club Java (Commercial St, Leith). Ook de pas geopende Opal Lounge (51a George St), een en al cool design, met fusion-restaurant, café, coctail bar en disco, lijkt veelbelovend. Een populaire pre-club ontmoetingsplek is The City Café (Blair St), al meer dan twaalf jaar über-hip.

Eten

Zwaar, vet en eiwitrijk voedsel is ruim voorhanden in Edinburgh. Wie iets gezonders wil, kan terecht in Susie's Diner (53 West Nicholson Street, tegenover The Pear Tree) voor spotgoedkoop en lekker vegetarisch eten, of Henderson's Salad Bar in de New Town (94 Hanover Street), met voortreffelijke vegetarische salades, maar erg druk rond lunchtijd. De haven van Edinburgh, Leith, heeft de laatste vijftien jaar een ware gedaanteverwisseling ondergaan, van door drugs en misdaad geteisterd achterstandsgebied à la Trainspotting tot trendy yuppenbuurt vol goede restaurants en cafés. Probeer bijvoorbeeld The Waterfront (1c Dock Place) of The Shore (3 The Shore) voor een goede vismaaltijd. De Café Royal Oyster Bar (17a West Register Street, tegenover Waverley Station) serveert in een fraai Victoriaans decor klassieke Schotse gerechten vis, schaaldieren, wild voor klassieke prijzen.

Harry Potter

Bijstandsmoeder J.K. Rowling schreef het eerste deel van Harry Potter op één kopje koffie per middag in het vriendelijke The Elephant House (21 George IV Bridge), een ruim café met grote houten tafels, kranten en tijdschriften, en hoge ramen aan de achterkant die uitzicht bieden op het sprookjesachtige Castle.

Arthur's Seat

Arthur's Seat, een vulkanische heuvel gelegen in het wijdse Holyrood Park, is een stukje Highlands middenin de stad. Een klim naar de top is een must; het uitzicht is ongeëvenaard. Mocht het te winderig worden, dan kun je bijkomen in The Sheep Heid Inn aan The Causeway in Duddingston, bij de zuid-oostgrens van het park. Deze pub uit 1360 is de oudste in Edinburgh.

Voor thuis

Edinburgh Fudge House (197 Canongate). De beste fudge van de stad, met interessante smaken als gember en Highland cream.

Cadenhead Whisky Shop (172 Canongate). Haal uw huis-, tuin- en keuken Macallan op het vliegveld; Cadenhead verkoopt sinds 1842 zeldzame single malts, single cask flessen en heel, heel oude whisky's.

Charles McSween & Son (130 Bruntsfield Place). Geen Schot zou erover denken zijn haggis ergens anders te halen. Ook een smakelijke vegetarische variant met noten.

Hoe kom je er?

Er zijn tal van luchtvaartmaat- schappijen die naar Edinburgh vliegen. Let er wel op dat de vlucht niet via Aberdeen gaat, dat kost minstens een uur extra.