Winst van DSM krijgt harde klap

Chemieconcern DSM heeft de nettowinst in het eerste kwartaal zien kelderen met 62 procent, maar denkt dat het dieptepunt is gepasseerd. Hoewel het bedrijf nog geen voorspelling voor heel 2002 durft te doen zei het vanmorgen wel dat het betere resultaten verwacht in het tweede kwartaal.

Het concern heeft het afgelopen jaar zwaar klappen gehad door de wereldwijde teruggang in de vraag naar chemicaliën. Het ergste lijkt echter voorbij. ,,Het dieptepunt lijkt gepasseerd'', zei bestuursvoorzitter P. Elverding vanmorgen in een persbericht.

DSM's nettowinst daalde tot 68 miljoen euro in het eerste kwartaal. De omzet kwam uit op 1,8 miljard euro, 14 procent lager dan in de eerste drie maanden van 2001. Deze afname werd veroorzaakt door een sterke prijsdaling bij de divisie Polymers en Industrial Chemicals (plastics, kunstmest).

Desondanks verwacht Elverding dat het operationele resultaat, ook 68 miljoen in het eerste kwartaal, een ,,aanzienlijke verbetering'' zal laten zien in het tweede kwartaal. Een verwachting voor het hele jaar durfde Elverding echter nog niet af te geven. ,,De economische omstandigheden zijn sinds begin maart sterker verbeterd dan bij de presentatatie van de jaarcijfers in feburari nog werd verwacht'', aldus Elverding die zei dat het herstel zich vooral in de Verenigde Staten en Azië voordoet en slechts in mindere mate in Europa, De mate en snelheid waarmee het herstel zal doorzetten is onzeker, aldus Elverding. ,,Gegeven deze onzekerheden acht DSM het nog te vroeg om nu reeds een uitspraak te doen over het te verwachten winstniveau voor geheel 2002.''

De positieve vooruitzichten, en het feit dat analisten een nog grotere winstdaling hadden verwacht, deden het aandeel DSM flink stijgen op de Amsterdamse beurs. Rond het middaguur noteerde het 3,5 procent hoger op 48,86 euro.