Wereldnatuurshowquizrace

De vunzige voyeurformule van Big Brother heeft heel wat programmamakers tot inspiratie gediend. Naast regelrecht jatwerk als De Bus verschenen er exotischer varianten als het Engelse Survivor, een real life-soap op een tropisch eiland, dat later door Nederlandse en Vlaamse deelnemers nog eens werd overgedaan als Expeditie Robinson voor Net5 en het Vlaamse VT4. Wie valt op wie, wie `komt het aardigst over op de kijker'. Voor wat actie bedenken de samenstellers wat opgaafjes. Regelmatig moeten er deelnemers afvallen, zodat er teleurstelling, tranen, medelijden en triomf op de buis komen.

Ook de NCRV is nu zover. In samenwerking met het Wereldnatuurfonds is een zesdelige televisieserie vervaardigd, Missie Antarctica geheten, waarin het afvalprincipe centraal staat. Maar het is niet zomaar emotie-tv, het is serieus en verantwoord. Acht deelnemers strijden in een reis door Zuid-Amerika om de eer wie een zeiltocht naar Antarctica mag maken. De wedstrijd bestaat uit allerlei ecologisch geïnspireerde opgaven, zoals foto's maken van zoetwaterdolfijnen, een touwladder beklimmen naar een observatieplatform en werpen met een visspeer. Een kennisquiz met natuurweetjes bepaalt ten slotte wie er naar huis moet. Voor wie allergisch is voor natuurprogramma's: er wordt ook tango gedanst in Buenos Aires in volgende afleveringen.

Maar in de eerste aflevering is het nog volop natuur. We zien de deelnemers in hun kekke safaribroekjes, zo uit de survivalwinkel, door het regenwoud lopen, onwennig stappend in hun veterlaarzen over een modderig bospad, als wegbereiders voor de drommen ecotouristen die volgen moeten, terwijl ze worden nagestaard door ondoorgrondelijke indianen.

Een beetje hinderlijk is de reis/spel/quizleidster die voortdurend vragen stelt als: ,,Waarom wil je naar Antarctica?'' ,,Waarom kozen jullie Koen?'' Zelden zijn de antwoorden informatiever dan: ,,Bij Antarctica krijg ik een goed gevoel'' en ,,Koen is het geschikst''.

De NCRV meldt dat voor de formule Missie Antarctica veel belangstelling bestaat op de Internationale Televisiebeurs in Cannes. Er volgt over enige tijd dus nog meer natuursoap.

Missie Antarctica, NCRV, Ned.1, 21.43-22.38u.