Wereldfonds voor aids kiest 40 projecten

Het nieuwe mondiale aidsfonds heeft vannacht in New York in totaal 378 miljoen dollar toegekend aan 40 projecten in 31 landen.

Het was voor het eerst dat het Mondiale Fonds ter Bestrijding van Aids, Tuberculose en Malaria geld beschikbaar stelde. Het fonds is pas dit jaar operationeel geworden nadat vorig jaar tot de oprichting was besloten op een speciale VN-zitting in New York en op de G8-top in Genua.

Het fonds ging ook akkoord met de snelle afhandeling van nog eens 21 projecten, waarvan drie multinationale. In totaal is daarmee de komende twee jaar nog eens 238 miljoen dollar gemoeid.

De bestuursvoorzitter van het fonds, de Oegandese minister dr. Chrispus Kiyonga, zei dat de steunverlening ver achter blijft bij de vraag. Het fonds had in totaal 316 projectvoorstellen ontvangen uit 101 landen. ,,Om de aidsepidemie krachtdadig aan te pakken is een snelle en ingrijpende uibreiding van de middelen noodzakelijk'', verklaarde Kiyonga.

Volgens de Verenigde Naties is jaarlijks 7 tot 10 miljard dollar nodig om de aidsepidemie te keren. Tot nu toe heeft het fonds pas voor 1,9 miljard dollar aan toezeggingen binnen, waarvan nog niet de helft beschikbaar voor dit jaar.

Van de veertig goedgekeurde projecten richt zich ongeveer de helft op aidsbestrijding, een kwart op tbc, een kwart op malaria. Die drie ziekten samen eisen zes miljoen slachtoffers per jaar. In geld gaat 60 procent naar aidsprojecten, 10 procent maar malaria en 16 procent naar tuberculose. De rest gaat naar programma's waarin de aanpak van deze ziektes wordt gecombineerd.

De uitverkoren aidsprojecten combineren in de meeste gevallen preventie met behandeling van aidspatiënten. Van de 28 landen die geld krijgen voor aidsbestrijding, krijgen er 21 ook geld voor aidsremmers. Dat zijn medicijnen die het leven van aidspatiënten kunnen verlengen.

Ruim de helft van de toegekende middelen gaat naar Afrika waar tweederde van de mensen wonen die met het aidsvirus zijn besmet. Daarbij gaat het in totaal om 28,1 miljoen mensen. Eenvijfde gaat naar Azië waar de ziekte sterk in opkomst is met in totaal 7,1 miljoen besmette mensen.

Eind vorig jaar waren veertig miljoen mensen in de wereld met het virus besmet, van wie 2,7 miljoen kinderen. Alleen vorig jaar al nam het aantal geïnfecteerden met vijf miljoen toe. Drie miljoen mensen stierven vorig jaar door aids, van wie 580.000 kinderen.