Verlies voor `Winstverdriedubbelaar'

Legio Lease, aanbieder van aandelenlease-producten, heeft een pijnlijke nederlaag geleden in een geschil met een belegger. De verkoopmethode was te agressief, de voorlichting onvoldoende.

Boze Legio Leasecliënten lijken deze week op hun wenken bediend te zijn. Sinds gisteren staat er een vernietigende uitspraak in het nadeel van Legio op de website van het Dutch Securities Institute (DSI), keurmerkinstituut van de effectensector. De klachtencommissie het klaagloket van DSI, heeft in een bindend vonnis bepaald dat de overeenkomst tussen een belegger en Legio als vernietigd moet worden beschouwd. De gedupeerde krijgt ook zijn geld terug. Dexia Bank, eigenaar van Legio, gaat in beroep tegen de uitspraak.

De betrokken belegger was al een klant van Legio. Want in 1997 was het nog zo aanlokkelijk. Koop de Winstverdubbelaar van Legio Lease. Het waren hoogtijdagen op de effectenbeurzen. De klager kon met geleend geld beleggen. De rente was bovendien aftrekbaar. Hij ging voor een totaalbedrag 36.733 gulden in zee met de financiële instelling. Maandelijks loste hij de lening af, met termijnen van 251,30 gulden. Als onderdeel van de overeenkomst zou de belegger, eventueel, de koerswinst aan het einde van de rit dubbel uitgekeerd krijgen. Vandaar die naam. In augustus 2000 krijgt hij een telefoontje van een Legio-medeweker, die vraagt of hij aan nieuw product wil deelnemen. Eerder had de belegger ook al een brochure over het product ontvangen, maar hij vond zijn `gok' van 250 gulden per maand al meer dan genoeg. De Legio-medewerker probeert hem alsnog over de telefoon over te halen in de Winstverdriedubbelaar te stappen. Een veilige investering, want er zitten alleen solide fondsen in, ABN Amro, ING en Ahold.

De klager vraagt bedenktijd en advies aan een deskundige kennis. De volgende dag wordt hij weer gebeld en gaat akkoord met het voorstel. Hij legt zich voor drie jaar vast, voor een totaal bedrag van 104.420,48 gulden. De medeweker meldt ook nog dat het aandelenpakket is verbeterd, speciaal voor een selecte groep klanten. Het aandelenpakket bestaat nu uit Aegon, Koninklijke Olie en KPN. Maar de klager komt er maanden later achter dat het aandeel KPN bezig was met een enorme duikvlucht op het moment dat hij in de Winstverdriedubbelaar stapte. Hij voelt zich bekocht en vermoedt dat hem een incourant pakket KPN is aangesmeerd. De winstverdriedubbelaar zou voor hem wel eens kunnen uitdraaien op een verliesverdriedubbelaar. Want ook het eventueel koersverlies is voor de klant. Legio heeft hem nooit over de risico's ingelicht, vindt hij. De nadruk lag te veel op het profijt, en te weinig op de risico's die aan product kleefden. Hij gaat naar de klachtencommissie, en eist beëindiging van het contract.

Het is vooral de agressieve verkoopmethode, hard selling in jargon, waar de klachtencommissie over valt. De belegger werd onder druk gezet, en kreeg te weinig te tijd om na te denken over zijn investering. Het is bovendien verboden in Nederland om telefonisch beleggingsproducten te verkopen. ,,De zorgplicht van de aanbieder speelt een belangrijke rol in deze uitspraak. Is de voorlichting goed geweest, is er gewezen op de risico's. Hoe ziet het financiële profiel van de belegger er uit'', zegt T. Bazelmans, van Santema & Blonz, adviseur van gedupeerde beleggers. ,,Aanbieders van kant en klare beleggingsproducten als aandelenlease moeten veel meer aandacht aan zorgplicht gaan besteden dan ze gewend waren.''

Volgens Bazelmans moet andere Legio-beleggers wel beseffen dat het hier om een individuele uitspraak gaat. ,,Deze man was niet goed voorgelicht, misleid. De commissie spreekt van dwaling. Je moet als belegger eerst zien te bewijzen dat het jou ook zo is vergaan. Dat is niet eenvoudig.''