Verdachte man in arrest wegens moord in 1993

Justitie in Assen heeft een man aangehouden die wordt verdacht van de moord op de 15-jarige Andrea Luten uit Ruinen in 1993. Het openbaar ministerie in Assen wil de leeftijd van de man niet bekendmaken. Radio Drenthe meldde gisteren dat het om een verdachte van tussen de 25 en 30 jaar zou gaan, afkomstig uit Ruinen en wonend in Zuidbroek.

De Asser persofficier J.G. Geerds wilde dit niet bevestigen.

Andrea Luten werd op 10 mei 1993 in een bos in het Drentse Gasselte gewurgd, toen ze op weg was van school naar huis. Ze was niet seksueel misbruikt. Op de kleding van het slachtoffer werden drie haren van de mogelijke dader gevonden, die twee jaar geleden met behulp van de nieuwste technieken werden onderzocht. Volgens Geerds is de aanhouding van de man niet het gevolg van speuren van het `cold case squad', dat oude, onopgeloste moordzaken opnieuw onderzoekt. Ook zou de verdachte niet met behulp van DNA-profielen zijn getraceerd. De zaak heeft ,,nieuwe gezichtspunten'' opgeleverd, nadat erop was doorgerechercheerd.

De verdachte is de vijfde in negen jaar die wordt aangehouden. Een maand na de moord arresteerde de politie een 22-jarige inwoner van Ruinen. Maar uit technisch sporenonderzoek en andere aanwijzingen bleek volgens het OM dat de man de moord niet gepleegd kon hebben. In november 1993 werden een 19-jarige militair uit Smilde en diens 46-jarige plaatsgenoot aangehouden. De eerste bekende het meisje om het leven te hebben gebracht, samen met de 46-jarige. Uit DNA-onderzoek echter bleek dat hij niet de dader kon zijn. De man had bovendien een sluitend alibi. De 46-jarige man was eerder op vrije voeten gesteld en onderging vervolgens een psychiatrische behandeling.

In 1994 werd een daderprofiel opgesteld, waaruit bleek dat de dader een man moet zijn die teruggetrokken leeft, impulsief kan handelen en zich na de moord vermoedelijk anders is gaan gedragen. Hij zou niet aan een geestelijke stoornis lijden en geen bekende zijn van het slachtoffer. In juni 1998 werd een 28-jarige man uit Meppel aangehouden op verdenking van de moord op de scholiere, maar ook diens DNA-profiel kwam niet overeen met het DNA van de op de kleding van het slachtoffer aangetroffen haren.

De moord op Andrea Luten veroorzaakte een schok in de hechte dorpsgemeenschap van Ruinen, waar haar ouders een café hebben.