Varma erkent te hebben gelogen

Tara Singh Varma, het voormalige Tweede-Kamerlid van GroenLinks, heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat ze heeft gelogen over haar ziekte. Zij stapte vorig jaar uit de politiek onder het voorwendsel dat ze kanker had en dat ze niet lang meer te leven had. Later bleek het om een verzinsel te gaan.

Ze bood hiervoor gisteren in het VARA-televisieprogramma Barend & Witteman haar verontschuldigingen aan ,,aan alle kankerpatiënten in Nederland''.

Singh Varma gaf toe dat ze haar partij een slechte dienst had bewezen. Ze nam de schuld op zich voor de problemen die ze voor de partij heeft veroorzaakt. Maar tegelijkertijd hekelde ze de publieke commotie die volgens haar proporties had aangenomen van een heksenjacht. Ze werd volgens haar gezien als ,,de nationale heks''.

Ze liet zich ontvallen dat ze wel geestelijk ziek was en dat ze de controle over haar leven was kwijtgeraakt. ,,Het was een chaos in mijn hoofd.''

De affaire-Gümüs (rond de Amsterdams/Turkse kleermaker die terug moest naar Turkije) en de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp hadden haar erg aangegrepen, zo vertelde ze.

Twee maanden geleden bleek dat het openbaar ministerie Singh Varma niet strafrechtelijk zal vervolgen. De Ninash Foundation heeft vorig jaar aangifte gedaan van oplichting, smaad en laster door Singh Varma. Volgens deze stichting heeft zij tijdens een bezoek aan India 250.000 dollar toegezegd aan de stichting, maar is dat geld nooit overgemaakt. Een naaiatelier in India werd daardoor met sluiting bedreigd. Volgens justitie was er onvoldoende bewijs van strafbare feiten tegen Sing Varma. GroenLinks toonde zich vorig jaar bereid om de stichting met 10.000 gulden tegemoet te komen, maar de partij wees elke verantwoordelijkheid voor de gedane toezeggingen door Singh Varma van de hand.

Vorige week zou Singh Varma al in het tv-programma Barend & Van Dorp komen, maar ze zegde volgens de makers van dit programma af wegens ziekte.