Tonny de Jong stopt meteen met schaatsen

Schaatsster Tonny de Jong beëindigt haar loopbaan. De tweevoudige Europees kampioene allround, die in Calgary woont, kan de motivatie om topsport te bedrijven niet meer opbrengen.

De Jong (27) is sinds een jaar mede-eigenaar van een projectontwikkelingsbedrijf. Huizen bouwen is de nieuwe passie waaraan ze tijd gaat besteden. ,,En ik ga een verkorte opleiding tot interieurarchitect volgen.'' De Jong kan zich niet meer opladen voor nog eens vier jaar tot de volgende Olympische Spelen in Turijn. ,,Ik doe al sinds mijn negentiende mee aan alle wedstrijden. Als ik nu doorga zal het op het ijs vast weer sneller gaan, maar dan doe je toch dezelfde dingen als de afgelopen jaren. Ik dacht in januari al een beetje aan mijn toekomst, maar toen heb ik het nog van me afgezet omdat ik eerst het seizoen wilde afmaken.''

Na haar derde olympische toernooi, afgelopen februari in Salt Lake City (twee keer zevende, één keer vijfde), wist De Jong het vrijwel zeker. Haar contract met de schaatsbond (KNSB) liep af, ze had geen verplichtingen meer. ,,Ik ben niet meer op zoek gegaan naar een nieuwe werkgever, maar heb even vakantie genomen. Inmiddels weet ik zeker dat ik zin heb in andere dingen. Hier in Calgary heb ik nog een fantastische ijsbaan liggen, waarop ik af en toe best zal gaan schaatsen. Maar alleen als ik zelf zin heb.''

De Jong behaalde in 1999 op de WK afstanden in haar toenmalige woonplaats Heerenveen zilver op de 3.000 meter en brons op de 1.500 en 5.000 meter. Een jaar later won ze opnieuw brons op de 5.000 meter. Op de WK allround werd ze twee maal derde, in 1997 en 1999. Op het EK haalde ze één keer brons, in 1995.

De Jong maakte gedurende twee seizoenen een uitstapje vanuit de kernploeg naar het commerciële Spaar Select. De tijd onder trainer Peter Mueller beviel niet, haar prestaties vielen tegen. Vooral op buitenbanen presteerde De Jong matig. In het voorjaar van 2001 vertrok ze naar de kernploeg van trainster Ingrid Paul. Daar bloeide ze ondanks een sterk gereduceerd salaris weer op. Aan het begin van het seizoen won ze drie gouden medailles opleverde bij de NK afstanden.

Schaatssponsor DSB heeft opnieuw drie jonge schaatsers aangetrokken. Bas Brusche (23), Helen van Goozen (21) en Mariska Huisman (18) tekenen op korte termijn een contract voor de talentenploeg. Brusche en Van Goozen komen van Spaar Select. Brusche, sprinter, reed al meerdere wereldbekerwedstrijden. Van Goozen is voormalig wereldkampioene bij de junioren. Huisman komt uit de opleiding van de KNSB. De drie tekenen voor twee seizoenen, met een optie voor nog eens twee jaar.

Eerder trok DSB al vijf jongelingen aan: Stefan Groothuis, Jacques de Koning, Remco Olde Heuvel, Tom Prinsen en Rutger Elsinga. De ploeg bindt de jongeren aan zich met het oog op de Olympische Spelen van 2006 in Turijn.

Voor de vrouwenploeg is de geldschieter nog in onderhandeling met de zussen Gretha en Jenita Smit.

De KNSB heeft Peter Kolder (26) aangetrokken als trainer van Jong Oranje. Hij volgt Jan de Kok op, die deze functie na zeven jaar neerlegt.