Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Rechtstreeks uit het museum Naturalis in Leiden een verkiezingsdebat tussen de Kamerleden Erica Terpstra van de VVD en Clémence Ross-Van Dorp van het CDA over de pil van Drion en klonen tegen kanker. Verder aandacht voor de vraag hoe serieus je de uitslag van een `stemwijzer' moet nemen. Ned.2, 17.35-18.43u.

B&W. Gesprek met de woensdag vrijgesproken verdachten Herman Dubois en Wilco Viets van de moord op Christel Ambrosius (de Puttense moordzaak). Ned.3, 19.30-20.02u.

Vermist. Onder meer een gesprek met Martin Huisman, vader van `Het meisje van Nulde' Rowena Rikkers. Hij moest in deze krant lezen hoe zijn dochtertje op macabere wijze om het leven werd gebracht. Ned.2, 21.53-22.45u.

Nova. Reportage met twee asielzoeker over de nieuwe vreemdelingenwet die een jaar geleden werd ingevoerd. Verder reacties op het kabinetsbesluit over de Joint Strike Fighter. Ned.3, 22.30-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Reporter. Aandacht voor de problemen in het onderwijs: lerarentekort, achterstallig onderhoud van schoolgebouwen, zwarte scholen en veel uitval van studenten op hogescholen. Ned.3, 21.15-21.50u.

Crazy. Poëtische film van Heddy Honigmann met Nederlandse VN-militairen die werden uitgezonden naar landen als Cambodja, Libanon en het voormalig Joegoslavië. De militairen praten o.a. over de troost van hun lievelingsmuziek. Ned.3, 23.00-24.00u.

AMUSEMENT

Missie Antarctica. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.43-22.38u.

FILM

Splitting Heirs (Robert Young, 1993, Eng./VS). Aangename lichtgewicht-komedie varieert op King Ralph. Amerikaan Rick Moranis erft Brits hertogdom. Dan blijkt dat hij als baby door zijn moeder is verwisseld met Eric Idle. Net5, 20.30-22.05u., met reclame.

Air Force One (Wolfgang Petersen, 1997, VS). Door Duitser geregisseerd staaltje Amerikaanse vaderlandsliefde laat Harrison Ford de held uithangen als voorbeeldige president die hoogstpersoonlijk het heft in handen neemt als zijn presidentiële Boeing 747 wordt gekaapt door terroristen onder leiding van Gary Oldman. Met Glenn Close als vice-presidente. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Striptease (Andrew Bergman, 1996, VS). Demi Moore als een in een voogdijzaak verwikkelde moeder die zichzelf noodgedwongen exploiteert als atletische stripper in geflopte komedie naar gelijknamige satire van Carl Hiaasen. VRT, 21.40-23.34u.

Benny & Joon (Jeremiah S. Chechik, 1993, VS). Romance voor Johnny Depp en Mary Stuart Masterson als mallotige, maar uiteraard uiterst nobele types die hun boterhammen met een strijkbout plegen te roosteren. Net5, 22.05-23.45u., met reclame.

. The Disappearance of Finbar (Sue Clayton, 1996, Ierl./Zw./Eng.). Jarmusch en Kaurismäki worden als referentiepunten genoemd voor orginele tragikomedie over Ierse jongeman die tot in Lapland een drie jaar eerder verdwenen vriend probeert te vinden. Canvas, 23.30-1.10u.

. Prick up Your Ears (Stephen Frears, 1987, Engeland). Schitterende biografische film over toneelschrijver Joe Orton, die in 1967, op het hoogtepunt van zijn schrijverscarrière, uit jaloezie werd vermoord door zijn vriend. Rake sfeerschets van de Londense swinging sixties en tegelijk een bijtend portret van de Engelse arbeidersklasse in de provincie. Net5, 23.45-1.40u., met reclame.

De boekverfilming (Eddy Terstall, 1999, Nederland). Al te luchtige satire op de vaderlandse filmerij. Opportunistische regisseur (Dirk Zeelenberg) houdt drie mogelijke hoofdrolspeelsters voor zijn nieuwe film zo lang aan het lijntje dat hun privé-levens in de war raken. Ned.3, 0.00-1.30u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van galeriehouder Leo van Heijningen in Den Haag o.a. besprekingen van het boek 100% chemie van Doeschka Meijsing en de film K-Pax van regisseur Ian Softley. Na elven de kunsthistorici Hans Kraan en John Sillevis over Dromen in Holland, een boek over buitenlandse kunstenaars die in de 19de eeuw naar Nederland kwamen. 747AM, 22.02-24.00u.

Het mysterie Wardenier en de brandstofloze motor. Over de in 1934 door Johannes Wardenier uitgevonden `brandstofloze motor'. Hij was destijds wekenlang voorpaginanieuws. Maar het vervolg van deze ontdekking is in nevelen gehuld. Radio 1, 0.02-0.45u.