Schröder (1,74 meter) op tv in debat met Stoiber (1,86 meter)

De twee kandidaten in de strijd om het Duitse kanselierschap, Gerhard Schröder en Edmund Stoiber, zullen elkaar eind deze zomer twee keer ontmoeten voor een tv-duel naar Amerikaans voorbeeld. Dat zijn de twee campagneteams gisteren na vijf uur beraad overeengekomen.

De duels zijn een noviteit in de Duitse politiek. Eerder hebben zittende kanseliers als Schmidt en Kohl de uitnodiging van hun uitdagers om onder de studiolampen de degens te kruisen afgeslagen.

Gerhard Schröder (SPD) toonde zich daarentegen onmiddellijk bereid om met uitdager Edmund Stoiber (CDU/CSU) te duelleren. Geen wonder. Schröder is uitermate mediageniek, hij flirt met elke camera. In tv-optredens is hij losjes, ontspannen, de man die alles onder controle heeft. Stoiber heeft het moeilijk met de camera. Hij is houterig, betweterig soms, en wil nog wel eens in zijn eigen betoog verstrikt raken. Het eerste grote tv-optreden na zijn kandidaatstelling was een ramp. Ten overstaan van tv-presentatrice Sabine Christiansen raakte hij het spoor bijster. Hij zei D-mark, waar hij euro bedoelde, kon niet op de naam komen van 's lands grootste telecombedrijf – dat rechttoe rechtaan Deutsche Telekom heet – en hij noemde Christiansen per ongeluk Frau Merkel, de voorzitster van de CDU met wie hij maanden om het lijsttrekkerschap had gestreden.

Gisteren ging het om de details. Wezenlijke details. Stoiber, 1,86 meter, wilde een staand debat om zijn overwicht op de kleine gedrongen Schröder, 1,74 meter, uit te buiten. Schröder wilde de debatten zo kort mogelijk op de verkiezingen, Stoiber wilde ruimte tussen debat en stembus om eventuele imagoschade nog te kunnen herstellen. Schröder wilde liever geen publiek. Als sterkste debater wil hij Stoiber eigenhandig in de hoek drijven, ongehinderd door bijval voor de christen-democraat.

Het worden staande debatten van 75 minuten zonder publiek, te houden op 25 augustus en 8 september. Het laatste debat is daarmee twee weken voor de verkiezingen van 22 september. Het eerste duel wordt verzorgd door de commerciële zenders RTL en Sat1, het tweede door de publieke netten ARD en ZDF. Onbekend is nog of de kleine Schröder achter het katheder op een kratje zal staan om het fysieke overwicht van zijn opponent te neutraliseren.