Saoedi-Arabië waarschuwt Washington

De Saoedische kroonprins Abdullah heeft president George Bush gisteren gewaarschuwd voor ernstige gevolgen voor de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten tenzij Washington meer doet om Israël in te tomen.

Maar de Saoediërs verwierpen speculaties dat zij overwegen om een Iraaks olie-embargo over te nemen. President Bush op zijn beurt drong er na afloop van een informele top met Abdullah op zijn ranch in Texas bij Israël op aan om zijn terugtrekking uit autonome Palestijnse gebieden, inclusief Bethlehem en Ramallah, zonder verder bloedvergieten te voltooien. De Palestijnen op hun beurt moeten, aldus Bush tegenover journalisten, ,,meer doen om de terreur te stoppen''.

Volgens een bericht in de New York Times van gisteren overweegt Saoedi-Arabië het oliewapen in te zetten om de VS te dwingen tot maatregelen tegen Israël in zijn conflict met de Palestijnen. Maar een hoge Saoedische functionaris in het gezelschap van de kroonprins, Adel al-Jubeir, zei dat ,,olie geen wapen is. Olie is geen tank.'' De Iraakse president Saddam Hussein, die over de band van de Palestijnen steun in de Arabische wereld probeert te krijgen in zijn eigen conflict met de Verenigde Staten, heeft deze week juist gezegd dat olie wèl een tank is. Irak zette eerder deze maand zijn olie-export voor 30 dagen stop.

Saoedi-Arabië is een traditionele bondgenoot van de Verenigde Staten, maar de betrekkingen zijn sinds de aanslagen van 11 september in New York en Washington onder spanning komen te staan. De meerderheid van de daders van deze aanslagen waren Saoedische staatsburgers, evenals – voordat hem zijn staatsburgerschap werd ontnomen – Osama bin Laden, leider van het terreurnetwerk Al-Qaeda en de opdrachtgever van de aanslagen.

Saoedi-Arabië heeft ook geweigerd de Amerikanen gebruik te laten maken van hun grote basis bij Riad voor hun luchtaanvallen op doelen van Al-Qaeda en de toenmalige Talibaan-regering in Afghanistan.

Aan Amerikaanse zijde is in de pers scherpe kritiek geleverd op de als gedogend beschouwde Saoedische opstelling ten aanzien van moslim-extremisme. Recentelijk is ook irritatie naar buiten gekomen over de Saoedische tegenzin om Palestijnse terreur als zodanig te veroordelen. Daarentegen hebben verscheidene prominente Saoediërs Palestijnse zelfmoordterreur verheerlijkt.

Abdullah zelf, die de facto het leiderschap in zijn land heeft overgenomen van de zieke koning Fahd, zei zelf gisteren niets over het verloop van zijn besprekingen met Bush. Maar Jubeir vertelde de pers dat de kroonprins de president had gewaarschuwd voor de woede in de Arabische wereld voor de Amerikaanse steun voor Israël en het resulterende gevaar voor de Amerikaanse belangen.

Tevens had hij zich, zoals ook eerder, gekant tegen Amerikaanse militaire actie om het bewind van Saddam Hussein ten val te brengen. Ook dat zou niet in het belang van de regio of de VS zijn, aldus Jubeir.