`Raider' wil zeggenschap VendexKBB

De Amerikaanse investeerder Guy Wyser-Pratte, in Europa bekend om zijn recente aanval op het Duitse bouwbedrijf Babcock heeft zijn vizier gericht op de beschermingsconstructies van VendexKBB.

Dit blijkt uit een brief die de `corporate raider' (bedrijfsovervaller) Wyser-Pratte gisteren heeft gestuurd aan het bestuur van VendexKBB, de winkelketen die eigenaar is van onder andere de Bijenkorf, V&D, Hema, M&S Mode en Dixons. Ook het bestuur van het Administratiekantoor dat het stemrecht op de certificaten van aandelen VendexKBB in handen heeft, kreeg de brief.

In de brief, waarvan de ontvangst vanmorgen door VendexKBB werd bevestigd, hekelt Wyser-Pratte de `corporate governace' van Vendex. Bij VendexKBB staan certificaten van aandelen uit. Dat houdt in dat beleggers wel economisch eigenaar zijn van de aandelen, maar dat zij geen stemrecht hebben. Dat stemrecht berust bij een Stichting Administratiekantoor. ,,We geloven dat een systeem dat het stemrecht scheidt van het economische recht geen goed corporate governance-systeem is, en moet worden verholpen'', schrijft Wyser-Pratte, die stelt dat VendexKBB op de beurs om deze reden ondergewaardeerd is.

Wyser-Pratte zegt ,,namens cliënten'' twee miljoen certificaten in VendexKBB te bezitten. Dat komt overeen met een belang van ruim 2 procent. De investeerder wil stemrecht op deze certificaten, en zal dat aan de orde stellen op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering van 15 mei. Andere grote aandeelhouders in VendexKBB zijn onder meer de Rabobank, ING en Aegon. Een woordvoerder van Vendex zei vanmorgen nog geen commentaar te kunnen leveren op de brief. ,,Het staat iedereen vrij om punten in te brengen op de aandeelhoudersvergadering.''

Wyser-Pratte kondigde eind maart van dit jaar aan een beleggingsfonds op te richten met een kapitaal van 500 miljoen dollar (550 miljoen euro) om `slecht bestuurde' ondernemingen die de belangen van aandeelhouders verwaarlozen, aan te pakken. Hij kwam de laatste tijd vooral in Duitsland in het nieuws met een actie tegen het bestuur van bouwonderneming Deutsche Babcock. Vorige maand deed Wyser-Pratte, met een belang van 5 procent, een vergeefse poging om te verhinderen dat Babcock een belang in de winstgevende duikbotenwerf HDW zou verkopen. Gisteren liet Wyser-Pratte weten Babcocks bestuursvoorzitter Klaus Lederer voor de rechter te slepen.

Aandelen VendexKBB stegen vanmorgen met ruim 5 procent na het bekend worden van de brief.