Raad Raalte bekort duur vergadering

De gemeenteraadsvergaderingen in Raalte (36.000 inwoners) duren vanaf 2003 niet langer dan twee uur. Dit is besloten om de vergaderingen aantrekkelijker te maken voor de burgers. ,,Er wordt nu vaak oeverloos gepraat, volstrekt oninteressant voor de burgers'', zegt een woordvoerder van de gemeente. Vanaf 1 januari wordt na exact twee uur gestopt. Als alle agendapunten dan nog niet zijn afgehandeld, wordt de volgende avond, opnieuw maximaal twee uur, verder vergaderd.

De gemeenteraadsvergaderingen in Raalte gaan nu soms tot na middernacht door. Vooral als de lokale omroep live verslag doet van de vergaderingen, vervallen de woordvoerders van de partijen in eindeloze uiteenzettingen en herhalingen. Raalte telt acht fracties, waarvan er zes niet meer dan twee zetels hebben. De raadsleden zijn het er over eens dat er wat moet gebeuren, maar zij vragen zich wel af of de termijn van twee uur niet te kort is. ,,Je kunt het wel afraffelen, maar voldoe je dan aan je taak als volksvertegenwoordiger'', vraagt W. Lourenssen (SP) zich af. Hij is een van de raadsleden die veel spreektijd gebruiken. ,,Ik ben toch gekozen om mijn mond open te doen'', verdedigt hij zich. ,,Bovendien, als er één lang van stof is, is het de burgemeester wel.'' Het voorstel komt van burgemeester J. Houben (CDA).