Problemen VN-missie Jenin opgelost

Het grootste deel van de problemen die Israël had met de fact finding missie van de Verenigde Naties voor Jenin is opgelost, zo heeft een regeringswoordvoerder in Jeruzalem vanmiddag meegedeeld. De missie zal volgens het oorspronkelijke plan van de VN zaterdag in Israël arriveren. Volgens de Israëlische woordvoerder moeten alleen nog enkele kleinere punten worden geregeld voor het team aan het werk kan gaan in Jenin.

Israël had oorspronkelijk toegestemd in de komst van de missie, geleid door de Finse ex-president Martti Ahtisaari, die duidelijkheid moet verschaffen over de gebeurtenissen in het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin, waar volgens de Palestijnen eerder deze maand een bloedbad is aangericht tijdens de Israëlische militaire operatie tegen Palestijnse terreur. Israël zegt dat zijn troepen zo verantwoordelijk mogelijk te werk zijn gegaan temidden van zware Palestijnse tegenstand. Later schortte de Israëlische regering haar toestemming echter op en eiste zij wijzigingen in de samenstelling van de missie en in haar mandaat. Onder andere wil Jeruzalem dat de missie er ook rekening mee houdt dat het kamp een uitvalsbasis voor zelfmoordterreur was. Bovendien zou zij wel feiten mogen verzamelen, maar geen conclusies mogen trekken die tot vervolging kunnen leiden. Inmiddels heeft de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, twee militaire experts aan de missie toegevoegd. Zo nodig zullen nog meer deskundigen te hulp worden geroepen.

In Oslo hebben internationale donors gisteren vooralsnog 1,2 miljard dollar voor hulp in 2002 aan de Palestijnen toegezegd. De Palestijnen hadden een miljard meer gevraagd, en reageerden slechts lauw. De donors erkenden echter dat later dit jaar meer geld zal moeten worden bijeengebracht. De Wereldbank schat de schade van de recente Israëlische aanvallen in de Palestijnse gebieden op 300 miljoen dollar, waarvan het grootste deel in de stad Nablus. Dat komt bovenop de circa 1,7 miljard dollar die nodig is om gezondheid, water, onderwijs en andere voorzieningen voor de bevolking dit jaar op peil te houden.

Israëlische troepen zijn vanochtend vroeg de Palestijnse stad Qalqiliya en drie dorpen in de omgeving binnengetrokken. Ten minste dertien Palestijnen ,,verdacht van het uitvoeren van terreuracties tegen Israëlische burgers'' zijn daarbij opgepakt, aldus een woordvoerder. Ze zouden betrokken zijn geweest bij aanslagen tegen Israëlische burgers. Het is de tweede keer dat het leger Qalqilya binnentrekt sinds het zich op 9 april uit de stad terugtrok. Israëlische troepen voeren sinds het grote legeroffensief tegen Palestijnse terreur afgelopen weekeinde grotendeels ten einde liep, regelmatig korte invallen in Palestijnse steden en dorpen uit.