Ossenhaas, ijs en een speciale band met de kroonprins

Met behulp van ossenhaas en vanilleijs heeft president George Bush gisteren op zijn ranch in Texas gewerkt aan het ontwikkelen van een persoonlijke band met de Saoedische kroonprins Abdullah. En het lukte, zei Bush naderhand tegen de pers. Hij en de kroonprins hadden een ,,sterke band'' gesmeed tijdens hun vijf uur samen in Prairy Chapel, de ranch met 647 hectare land van de president bij het stadje Crawford. ,,We hebben een heleboel tijd alleen doorgebracht met praten over onze respectieve visies, en over onze families.''

,,Hij is een man die een boerderij heeft en hij begrijpt het land'', zei Bush. ,,En het was me gisteren werkelijk een groot genoegen om hem rond te kunnen rijden in een pick-up truck en hem de bomen en mijn favoriete plekjes te tonen.'' Abdullah op zijn beurt heeft het zwijgen bewaard over zijn gevoelens.

Bush, die eerder de Russische president Poetin en de Britse premier Blair in Prairy Chapel heeft ontvangen, verwelkomde zijn gast gekleed in spijkerbroek, laarzen en overhemd zonder das. Abdullah had een lang, bruin gewaad aan over een jasje met das en een riem met een enorme, zilveren gesp.

Na de lunch – ossenhaas met een korstje van pecannoten, salade van nieuwe aardappelen, mini-muffins van sodabrood, brownies en in Texas gemaakt Blue Bell ijs – zette Bush zich aan het stuur van zijn pick-up en tracteerde de 77-jarige kroonprins op een rondrit langs de meest pittoreske plaatsen van zijn ranch. Een daarvan is de `kathedraal', een van zeven kleine maar dramatische canyons die het resultaat zijn van duizenden jaren watererosie. Bush heeft een aanzienlijk deel van de laatste twee zomers besteed aan het vrijmaken van een pad en het aanleggen van een houten wandelgang.

Het Witte Huis, dat van tevoren onzeker was hoe de eerste ontmoeting tussen Bush en Abdullah zou verlopen, had aanvankelijk geen rondrit op het programma van de dag gezet. Maar volgens een hoge regeringsfunctionaris omarmde Abdullah het idee van een tochtje door het landschap nadat hij meer dan een uur alleen met Bush had doorgebracht. Televisieploegen of fotografen mochten echter niet mee.

Een van de hoogtepunten – althans voor Bush – was het zien van wild. ,,We zagen een wilde kalkoen'', vertelde hij.

Bush zei dat het hem ,,een eer'' was om kroonprins Abdullah te verwelkomen in zijn ranch, ,,een plaats die voor mij heel speciaal is en een plaats waar ik speciale gasten van ons land verwelkom''. ,,Ik ben ervan overtuigd dat hoe sterker onze persoonlijke band is, hoe waarschijnlijker het is dat de betrekkingen tussen onze landen sterk zullen zijn.''

De enige dissonant in het overigens idyllische plaatje vormde een eenzame betoger, een paar kilometer verderop, met een bord met de tekst: ,,Sharon is een terrorist, Bush is een debiel.''