Onderzoek van SEC naar beursanalisten

De Amerikaanse beurscommissie SEC is een onderzoek begonnen naar mogelijke belangenverstrengeling van analisten op de beurs in New York. De SEC krijgt daarbij de hulp van de New York Stock Exchange en de National Association of Securities Dealers, die de belangrijkste beurzen op Wall Street exploiteren.

Het onderzoek volgt op beschuldigingen van de New Yorkse procureur-generaal Eliot Spitzer dat analisten voor de buitenwereld aandelen aanprezen, terwijl ze intern als rommel werden afgedaan. Deze spagaat was nodig om betrokken bedrijven niet als klant te verliezen voor bijvoorbeeld aandelenemissies of begeleiding bij fusies.

De Securities and Exchange Commission heeft het onderzoek gisteravond aangekondigd. SEC-voorzitter Harvey Pitt had de dag ervoor nog een ontmoeting met Spitzer.

Procureur-generaal Spitzer richtte zijn pijlen in eerste instantie op Merrill Lynch, maar heeft inmiddels ook andere zakenbanken in het vizier. Het gaat hem vooral om analisten die zich bezighielden met de internet- en telecomsector. Spitzer heeft van Merrill duizenden e-mails in bezit, waaruit de belangenverstrengeling naar voren komt.

De praktijken van analisten die Wall Street anderhalf jaar geleden nog in de greep hielden met hun analyses, zoals Henry Blodget van Merrill en Mary Meeker van Morgan Stanley, liggen daarbij onder vuur. Blodget is inmiddels al vertrokken bij Merrill Lynch, met een gouden handdruk.