Nederlaag komt hard aan bij Feyenoord

Feyenoord liet zich gisteravond in Doetinchem van zijn slechtste kant zien. De Rotterdamse club haakte na een pijnlijke 1-0 nederlaag tegen degradatiekandidaat De Graafschap niet alleen definitief af in de strijd om de landstitel, maar verloor ook aanvaller Pierre van Hooijdonk die wegens slaan van De Graafschap-verdediger René Bot werd weggestuurd. De Rotterdamse aanhang liet zich vervolgens niet onbetuigd op De Vijverberg en hief kwetsende leuzen aan.

Feyenoord mag nog van geluk spreken dat Bot ver na afloop van de wedstrijd verklaarde dat bij de actie van Van Hooijdonk waarschijnlijk niet van opzet sprake was, hoewel hij eerder nog het tegendeel beweerde. De schorsing die Van Hooijdonk mogelijk wacht, kan daardoor wel eens lager uitvallen.

De spelers van Feyenoord verlieten na afloop met gebogen hoofd het veld, terwijl de selectie van De Graafschap uitgebreid feestvierde met de uitzinnige aanhang. De Doetinchemse ploeg heeft dit weekeinde in de uitwedstrijd tegen FC Groningen aan een punt genoeg om de nacompetitie te ontlopen. Feyenoord moet zondag thuis van Heerenveen winnen om uitzicht te houden op de voorronde van de Champions League. Ajax is nu verzekerd van een plaats in het Europese hoofdtoernooi.

Het dieptepunt van de avond had zes minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd plaats, bij een 1-0 voorsprong voor De Graafschap (de Oekraïner Ruslan Valeev scoorde halverwege de tweede helft na een actie van oud-Feyenoorder Peter van Vossen). Bot bleef na een duel met Van Hooijdonk aangeslagen op de grond liggen. Op de reservebank van De Graafschap veerden spelers en trainers meteen op. Fred Sterk, de vierde official, stond op uit zijn plastic tuinstoel aan de rand van het veld en probeerde de aandacht van scheidsrechter René Temmink te trekken. De mededeling van Sterk aan de toegesnelde Temmink was kort en krachtig: Van Hooijdonk had Bot geslagen.

De spits van Feyenoord protesteerde niet, toen hem vervolgens de rode kaart werd voorgehouden. In het bezoekersvak ontstaken de Feyenoord-fans in woede. Luid en duidelijk klonk: ,,Hamas, Hamas, joden aan het gas.'' En: ,,Temmink is een kankerjood.'' De scheidsrechter liet het begaan en floot vijf minuten later af. Feyenoord-coach Van Marwijk zei later dat hij de spreekkoren van de supporters niet had gehoord en de klap van Van Hooijdonk niet had gezien.

Van Hooijdonk moet vrezen dat hij de laatste (uit)wedstrijd van de competitie tegen Willem II wegens een schorsing zal missen. Al lijkt de spits, die zondag in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen nog mee mag doen, hulp te krijgen van de tegenstander die hij in de wedstrijd neerhaalde.

Onmiddellijk na afloop van de wedstrijd deed Bot, leunend tegen een muur, zijn verhaal van het incident met Van Hooijdonk. ,,Ik probeerde voor hem langs te kruisen, maar opeens sloeg hij me met een vuist vol in het gezicht. Ik ging neer en voelde me duizelig'', zei de verdediger. ,,Waarom hij dat deed weet ik niet. Het was ons eerste duel van de avond geloof ik. Als de rode kaart voor slaan is gegeven, is dat terecht.''

Na zijn verklaring liep Bot richting de kleedkamer van De Graafschap. Onderweg kwam hij Feyenoord-manager Jan D. Swart tegen. Samen betraden ze de kleedkamer van de Rotterdammers. Een paar minuten later kwam Bot naar buiten. Swart zei vanochtend desgevraagd dat hij in de kleedkamer niet met Bot heeft gesproken. Wel in de gang, toen ze elkaar tegenkwamen. ,,Ik ken hem goed en vroeg hoe het met hem ging'', aldus Swart. ,,Ik heb hem nog zien debuteren in het eerste, bij Beenhakker. Hij vroeg om kaartjes voor de UEFA-Cupfinale. Of hij die ook krijgt? Misschien dat hij ze nog kan kopen.''

Terwijl alle andere Feyenoord-spelers door een achteruitgang het stadion verlieten, stond Van Hooijdonk de pers te woord. ,,Van slaan was geen sprake'', sprak de topscorer. ,,Bot hield me vast en ik probeerde me los te rukken. Daarbij raakte ik hem. Ik hoop dat de beelden uitwijzen dat ik niet schuldig ben, want het zou wel heel zuur zijn om de laatste fase van de competitie te moeten missen.''

Inmiddels was al duidelijk geworden dat de tv-beelden geen helderheid verschaften over het duel tussen Van Hooijdonk en Bot. Ruim een uur na de wedstrijd nam een verslaggever van Studio Sport de inmiddels in een pak gestoken Bot mee naar het veld voor een korte reactie. ,,Van Hooijdonk rukte zich los'', zei de speler nu voor de draaiende camera. ,,Ik voelde een hand in mijn gezicht, maar ik denk niet dat er van enige opzet sprake was. Wat ik nu zeg zal ik ook verklaren bij de bond.''

Op de vraag waarom hij opeens van mening was veranderd over het incident met Van Hooijdonk, na zijn korte bezoek aan de kleedkamer van zijn oude club, antwoordde de verdediger van De Graafschap: ,,Waarom ik eerst wat anders zei. Dat weet ik niet.'' Ik heb nu geen commentaar meer. Okee?'' En zo wist Feyenoord op een zwarte voetbalavond in Doetinchem toch nog iemand voor zich te winnen. Manager Swart vanochtend: ,,Je zoekt nu iets wat er niet is.''

De Graafschap

1

Feyenoord

0

Ruststand 0-0. 66. Valeev 1-0. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 11.000. Rode kaart: 84. Van Hooijdonk (Feyenoord). Gele kaart: Rzasa (Feyenoord).