Magnus Mills streeft naar het mooie niets

De hoofdpersoon in Magnus Mills' derde roman Three to See the King is eigenlijk erg gelukkig. Hij woont in een huis dat geheel is opgetrokken uit blik, en waarvan de luiken altijd gesloten zijn `want er is niets te zien'. Op deze kale vlakte waar de zomers kort zijn, de wind stevig is en er bovenal veel zand is, leeft de dichtstbijzijnde buurman enkele kilometers verderop. Het is dan ook onprettig wanneer er opeens een vrouw met een enorme hutkoffer voor de deur komt te staan – een vrouw die bovendien de onhebbelijke gewoonte heeft je te pesten met je vroegere dromen, schilderijtjes aan de muur te hangen, de luiken te openen en overheersend te zijn in haar zwijgen.

De komst van deze vrouw is het begin van vele veranderingen. De hoofdpersoon – die evenals in de andere romans van Mills naamloos blijft – komt opeens in een afhankelijke positie terecht. Tegelijkertijd gaat ook zijn buurman op zoek naar geborgenheid. Ze lijken die te vinden in een beloofd land van een nog uit te graven ravijn en een op te bouwen stad van blikken woningen. De ik observeert de gekte die kan ontstaan wanneer buitenstaanders hun heil bij een soort Messias zoeken – een Messias die niet helemaal geslaagd is, want over hem zal niet snel gezegd worden dat hij in drie dagen een tempel kan opbouwen.

Evenals in zijn vorige romans verkent Mills in Three to See the King de grens tussen realisme en absurdisme op een geweldige manier. De romanwereld heeft niets reëels, maar het gedrag van de personages is uiterst menselijk; de beschrijvingen en observaties zijn zeer komisch. In de roman is ontzettend veel te vinden: de gekte rondom New Age en het gevaar van het verbinden van het geluk aan een plek, maar ook het genot van weerhaantjes op het dak. Het opvallendst is dat er zo weinig tot stand wordt gebracht en dat het streven van de hoofdpersoon ook nihil is. En op basis van niets zo'n fraai en spannend verhaal schrijven, is een enorme prestatie.

Magnus Mills: Three to See the King. Flamingo, 167 blz. €13,95 (De Nederlandse vertaling Een tempel van blik verscheen bij Podium, 182 blz. €15,90).