Lyceum beboet voor overtreden arbeidstijden

Het Stedelijk Lyceum in Enschede is door de Almelose rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 1.000 euro voor overtreding van de Arbeidstijdenwet. De school weigert de uren van leraren te registreren. De directie vindt de voorgeschreven urenregistratie onwerkbaar en betuttelend. Het is voor het eerst dat een school beboet wordt voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet. Het Stedelijk Lyceum gaat tegen de straf in beroep.

De principiële strijd draait met name om de uren die de ruim vierhonderd leraren 's avonds en in het weekeinde thuis aan hun werk besteden. Het Stedelijk Lyceum registreert deze extra uren niet. Dit staat op gespannen voet met de arbeidstijdenwet die bijvoorbeeld een minimum aantal rusturen tussen twee werkdagen voorschrijft en verbiedt dat op zondag gewerkt wordt. De Almelose politierechter deelt de mening van de arbeidsinspectie dat per dag en per leraar gewerkte uren moeten worden geregistreerd. Het Stedelijk Lyceum in Enschede liet het bewust aankomen op een rechtszaak.