`Keuring rijbewijs op hogere leeftijd'

De ouderenbond Unie KBO wil dat de leeftijd voor de verplichte medische keuring voor het rijbewijs omhoog gaat. Die leeftijd ligt nu op 70 jaar.

,,We zien steeds meer ouderen die op hoge leeftijd nog steeds goedgekeurd worden'', zei Unie KBO-woordvoerder A. Heltzel vrijdag. De hoge kosten van zo'n keuring moeten volgens hem omlaag.

De Unie KBO, met zo'n kwart miljoen leden, krijgt geregeld klachten binnen over de keuringsprocedure. Steeds komen die klachten op hetzelfde neer: het duurt te lang en kost te veel.

De gemiddelde wachttijd voor het aanvragen en afhandelen van het rijbewijs en bijbehorende keuring duurt gemiddeld drie tot vier maanden. ,,Maar bij sommige leden kan het oplopen tot een jaar'', aldus Heltzel. De 70-jarige moet eerst naar het gemeentehuis en krijgt dan een formulier voor een medische keuring. Die mag niet door de eigen huisarts verricht worden. ,,Drukbezette huisartsen geven vaak geen prioriteit aan dat soort keuringen, dus vaak moet men drie tot vier weken wachten op een afspraak.''

Vervolgens moet het formulier naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) worden gestuurd. Vaak komt het voor dat de keuringsarts van het CBR aanvullende informatie wil van een oogarts. Dat neemt dan weer een aantal weken of zelfs maanden in beslag. Veel ouderen rijden in de periode van het wachten zonder geldig rijbewijs.

De de hele procedure kan aardig in de papieren lopen. Het ziekenfonds vergoedt de benodigde keuringen niet. De huisarts mag hogere kosten rekenen dan de prijs van een gewoon consult. Daarbij komen nog de kosten voor een eventuele specialist, de administratiekosten van het CBR en het rijbewijstarief. Gemiddeld moeten zijn leden zo'n 200 euro betalen, aldus Heltzel.

De Unie KBO geeft zijn leden inmiddels het advies om op 69-jarige leeftijd al een aanvraag van een nieuw rijbewijs in te dienen. De bond vraagt zich echter af of deze leeftijdsgrens gehandhaafd moet worden. ,,Uit onderzoek blijkt dat senioren steeds langer gezond zijn.'' Daarom wil de bond overleg met het ministerie en het CBR over het verhogen van de leeftijdsgrens, het versnellen van de procedure en het opnemen van de keuringskosten in de AWBZ.