Heineken, Nederland en Oranje

Een hele troost: Heineken blijft van Heineken. Het schuimende en kolkende Nederlandse erfgoed wordt niet verkwanseld aan het buitenland. Gisteren kwam de dochter van de overleden biermagnaat op het Journaal met een troonrede voor de aandeelhouders, de werknemers en ook een beetje voor ons, de drinkende kijkers. ,,Ik zal mijn rol vervullen naar mijn beste vermogen'', beloofde ze in de precieze dictie van de koningin. Helaas dronk ze water. Geen interviews, net als de koningin, want dat is ontheiliging. Ik hoop dat ze de vriendschap van haar vader met het koningshuis overneemt. De rijkste vrouwen van Nederland kunnen best goede vriendinnen worden. Op Koninginnedag zullen we de drie nationale symbolen verenigd zien: Heineken, Nederland en Oranje. Dat deze krachtige combi hier en daar wat schade oplevert, weten we al sinds de Tiendaagse Veldtocht tegen België. Dat was de eerste supportersrel. En elke keer als ik die halfvolle blikjes weer door de lucht zie vliegen, weet ik: het welzijn van de Heineken-aandeelhouders en medewerkers hier en in de rest van de wereld en de ganse natie is hiermee gediend.

Ik ben blij ook de Journaal-redactie altijd aan de goede kant te weten. Wekelijks pleegt ze verzetsdaden tegen de dreigende machtsovername door Pim Fortuyn. Gisteren een minutenlang item over de cabaretiers Viggo Waas, Peter Heerschop en Hans Sibbel, die ons op onze verantwoordelijkheid wezen: wees verstandig, stem niet op Fortuyn. Ze brengen deze boodschap al elke week met hilarische Fortuyn-sketches voor het miljoenenpubliek van Spijkers met Koppen. Dat is niet genoeg. Ze hebben nu een boekje gemaakt met Fortuyn-grappen om het Journaal te halen. Koop het, dan houden die goede mannen er ook wat aan over.

Ik lette te slecht op om de lange, voorgelezen tekst uit het boek te vatten, maar er kwam gelukkig een opvullende uitlegkundige aan het woord. Uit de analyse van cabaret-specialist Kick van der Veer bleek dat dit Journaal-item impact kan hebben. Boze cabaretiers beïnvloeden namelijk de loop van de politiek. Hij verwees naar een sketch van Wim Kan over de journalistenvijand van toen: Dries van Agt, die een abortuskliniek wilde sluiten. Het zwartwitte archief-item werd vertoond. ,,Na hoeveel maanden mag je een einde maken aan een ongewenst ministerschap?'' had Kan zich boos afgevraagd. Van der Veer heeft gelijk: tijdens zijn lange ministerschap en zijn bevordering tot premier daarna heeft Van Agt van die boze opmerking nog dagelijks last gehad. Benieuwd hoe het Fortuyn zal vergaan.

Kan bracht zijn doodsteek toe tijdens een sketch, terwijl de drie cabaretiers buiten hun podium actie voeren. Daar ken ik meer voorbeelden van. Freek de Jonge die bijna de NAVO-bombardementen tijdens de Kosovo-oorlog stopte en Wim Kan die bijna via het Journaal een bezoek van keizer Hirohito tegenhield.

Journaal-items met grote arbeidsbesparing. Je hoeft Fortuyn journalistiek niet te onderzoeken en je bereikt toch je doel: de kiezer voorlichten over de zwarte wolk die hem boven het hoofd hangt.

Wie stonden er nog meer aan de goede kant gisteren? Premier Kok, pardon de afgetreden premier Kok, die gisteren zichtbaar ontstemd raakte over al die kritische Kamervragen. Hij is toch demissionair. Het gewezen Groenlinkse Kamerlid Tara Singh Varma dook plotseling op bij Barend en Witteman om met advocaat erbij haar excuses te maken over haar simulatie van een dodelijke ziekte. Aan alle kankerslachtoffers. Ik wist niet dat die daar schade door hadden geleden. ,,Ik neem de volle verantwoordelijkheid op me'', zei ze. In de regel hoor je dan op je post te blijven zitten dus er is toch iets fout gegaan. Ze voegde er ook aan toe dat ze ziek was geweest. Ze citeerde psychologen en psychiaters die hadden uitgelegd wat haar toen geestelijk was overkomen. Ze was die zomer, toen haar simulatie uitkwam, ,,een nationale heks'' geworden en ze riep iedereen op om haar verder te stenigen en daarbij barstte ze in tranen uit op een manier dat ik me begon te generen. Wel schuldig, niet verantwoordelijk dus, nee, wel verantwoordelijk, niet schuldig, ik bedoel: wel goed maar niet slecht.

    • Maarten Huygen