Heineken geen erfenis, maar erfgoed

Charlene de Carvalho, de dochter van de begin dit jaar overleden Freddy Heineken, gaf gisteren voor de eerste en enige keer een toelichting op haar plannen met de brouwerij.

Ze wist dat het eens zou gebeuren, maar ondanks deze wetenschap leek de 47-jarige dochter van biermagnaat Freddy onzeker en verlegen toen zij gisteren voor het eerst tegenover de aandeelhouders zat zonder haar vader aan haar zijde. Freddy overleed 3 januari en vanaf dat moment werd Charlene niet alleen de rijkste vrouw van Nederland – het Amerikaanse blad Forbes schat haar vermogen op 4,9 miljard euro – maar ook de machtigste persoon binnen Heineken, één van de grootste brouwerijen ter wereld.

Bestuursvoorzitter Karel Vuursteen, die gisteren aftrad, grapte vaak dat hij regelmatig bij Freddy Heineken ,,op de thee ging' om de zaken van de brouwerij door te spreken. Een grapje was het echter allerminst. De oude Heineken had de uiteindelijke zeggenschap over het bedrijf en kon, zoals Charlene dat nu kan, beslissingen tegenhouden.

De familie controleert de brouwerij via de Heineken Holding. Deze heeft een belang van net boven de 50 procent in Heineken NV, het bedrijf dat daadwerkelijk het bier brouwt. Een Zwitserse vennootschap met de toepasselijke naam L'Arche (de ark), heeft weer een belang van iets meer dan 50 procent in de Heineken Holding. Charlene heeft een aandeel van 99 procent in L'Arche.

De constructie beschermt Heineken tegen een vijandige overname, maar weerhoudt het bedrijf zelf ook van grote aankopen. Immers, om zo'n aankoop te financieren is een aandelenuitgifte nodig wat het aandeel van de familie zou doen afnemen tenzij er flink in de buidel wordt getast om de meerderheid te behouden.

De speculatie of Charlene haar aandelen te gelde zou maken omdat zij geen interesse zou hebben voor het bedrijf, werd gisteren naar het land der fabelen verwezen. Haar korte verklaring liet veel vragen onbeantwoord, maar duidelijk is dat de familie een stevige rol zal blijven spelen in het bedrijf. ,,Ik zal nu mijn rol vervullen naar mijn beste vermogen en volledig in lijn met mijn vaders toewijding aan de kwaliteit van onze onderneming', zo sprak zij de tot de aandeelhouders van de holding. Zij voegde eraan toe Heineken niet als erfenis te zien, ,,maar als erfgoed'. Charlene de Carvalho was al lid van de raad van beheer van de holding en werd gisteren benoemd tot gedelegeerd lid, hiermee krijgt zij de dagelijkse leiding over de holding, net als haar vader.

Of zij zich even actief met Heineken gaat bemoeien als Freddy is een groot vraagteken. Charlene heeft, publiekelijk, de afgelopen decennia weinig interesse getoond voor de brouwerij. Ze deed begin jaren tachtig enige kennismakingsstages bij verschillende bedrijfsonderdelen en werd in 1988 lid van de raad van beheer van de Holding, maar verder leek de bemoeienis niet te gaan. Zij verkoos een leven buiten de brouwerij, in tegenstelling tot haar vader die zijn hele leven voor het familiebedrijf werkte. Terwijl Heineken verder uitgroeide tot de wereldtop onder de brouwerijen, begon Charlene in 1974 een studie rechten in Leiden die zij echter na twee jaar weer afbrak. Een jaar later haalde zij wel haar baccalaureaat Franse literatuur in Genève. Ze trouwde in 1983, kort voor de ontvoering van haar vader, met de tien-jaar oudere Brit Michel de Carvalho. Deze voormalige acteur en deelnemer aan drie Olympische Winterspelen (skiën en rodelen), is tegenwoordig vice-voorzitter Europa bij de zakenbank Schröder Salomon Smith Barney in Londen, waar het paar woont. Hij is commissaris bij Heineken NV.

Het echtpaar kreeg vijf kinderen, Alexander, Louisa, de tweeling Isabel en Sophie en Charles die in 1990 werd geboren. Alexander is met zijn zeventien jaar de oudste en zit op de prestigieuze jongenskostschool Eton.

Alhoewel het uit verschillende publicaties duidelijk is dat haar gezin op de eerste plaats komt, lijkt Charlene de Carvalho nu meer tijd voor Heineken in te ruimen. ,,Ik kijk uit naar de invulling van mijn rol als familie-aandeelhouder', vertelde zij zonder echter details te geven over hoe deze rol wordt ingevuld. ,,Als familie delen we de aspiraties van deze onderneming. We zijn onderdeel van haar verleden, heden en toekomst.'

Het lijkt erop dat de nieuwe bestuursvoorzitter van het bedrijf, Anthony Ruys, regelmatig op theevisite zal moeten bij Charlene de Carvalho.

Gerectificeerd

In de grafiek bij het artikel staat dat de beurswaarde van Heineken NV 1942 miljard euro is. Dat moet zijn 19,42 miljard euro.