FARINELLI

Wie was de castraat Farinelli? De lenigheid en de expressiviteit van zijn stem zijn zo legendarisch dat er ruim twee eeuwen na zijn dood nog een speelfilm aan werd gewijd. Maar hoe deze stem werkelijk geklonken heeft, zal altijd duister blijven. Wel te achterhalen is het repertoire dat Farinelli zong. Dirigent René Jacobs maakte er een selectie van, die nu door mezzo-sopraan Vivica Genaux is vastgelegd op de pracht-cd Arias for Farinelli.

De operacarrière van Farinelli alias Carlo Broschi (1705-1782) duurde van 1720 tot 1737. Componisten als Porpora en Giacomelli lieten zich inspireren door Farinelli's timbre, maar de cd bevat ook twee aria's van Riccardo Broschi, zijn broer. De meeste stukken zijn virtuoze aria's, die in een castraatloos tijdperk moeilijk te bezetten zijn. In de film werd gekozen voor een technische wedergeboorte van de castraatstem door een vrouwelijke sopraan en een mannelijke countertenor te mixen.

Mezzo-sopraan Vivica Genaux is met haar krachtig borstregister een oneindig veel betere keuze. René Jacobs dirigeert de opwindend en detailrijk musicerende Akademie für Alte Musik Berlin. Hij tekende ook voor de vocale ornamentaties, die door Genaux met kracht en elegantie worden ingevuld. Castraten hebben we niet meer, maar Vivica Genaux is een meer dan waardig alternatief.

Arias for Farinelli door Vivica Genaux, Akademie für alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs. (HMC 901778)