Duitse economie in onzekerheid

Een onderzoek van de Europese Commissie voorspelt dat de Duitse economie in 2002 met 0,8 procent zal groeien. Het is niet goed om teveel gewicht toe te kennen aan één enkele economische indicator, en al helemaal niet als die je alleen vertelt wat mensen denken over alle andere indicatoren. Maar het hoeft geen verbazing te wekken dat de Duitse bedrijven die aan het Ifo-onderzoek hebben meegedaan, tekenen van onzekerheid vertonen.

Hun aarzeling wordt weerspiegeld door de manier waarop beleggers hebben gereageerd op recente toelichtingen op de winstcijfers van de aan de DAX 30 genoteerde ondernemingen. Bedrijven die zich optimistisch over de toekomst uitlieten zagen hun aandelenkoers net zo vaak dalen als stijgen. Vorig jaar was de export de drijvende kracht achter de Duitse economie, in samenhang met een zeer kleine groei van de consumentenvraag.

Het lijkt erop dat de groei in 2002 zal afhangen van dezelfde twee factoren, dus in feite is zij de gijzelaar geworden van een eventueel herstel van de Amerikaanse economie en het Duitse consumentenvertrouwen. Hoe het in de VS zal gaan is nog steeds niet duidelijk, terwijl de Duitse consumenten gebukt gaan onder de stijgende werkloosheid.

De pijnlijke herstructureringen van een aantal van de zwaarstgetroffen Duitse bedrijven zijn nog niet afgerond, en de grootste vakbond staat op het punt een staking uit te roepen voor een salarisstijging. Tegen die achtergrond is het begrijpelijk dat iedereen die zich nu ophoudt in de bestuurskamer van een Duitse onderneming zich niet gemakkelijk voelt.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Paul Raynes