Deel Landis verkocht aan Zuid-Afrikanen

De noodlijdende telecomdienstverlener Landis heeft met het Zuid-Afrikaanse Datatec overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn handelsactiviteiten, die tweederde van de omzet beslaan. Door de transactie komen ruim vijfhonderd werknemers in dienst van Westcon, een dochter van Datatec.

Datatec betaalt 7 miljoen euro voor de vaste activa (meubilair, pc's), de leveringscontracten en het klantenbestand van Landis' distributietak. De voorraden en debiteuren vallen buiten de overeenkomst. Landis schat de waarde van de uitstaande rekeningen op 67 miljoen euro. De onverkochte apparatuur voor telecomnetwerken is nog 11 miljoen euro waard. Landis denkt in ieder geval de uitstaande rekeningen te kunnen innen. De opbrengst zal vloeien in het `boedelkrediet'. Over drie maanden wordt vergaderd met schuldeisers over de vraag hoe de opbrengsten moeten worden verdeeld.

Datatec stortte Landis vorige maand in een financiële crisis, toen het Zuid-Afrikaanse bedrijf afzag van de overname van de distributietak. Landis kreeg eerder deze week uitstel van betaling nadat de banken hun leningen aan het bedrijf hadden opgezegd.

Interim-directeur C. van Steijn van Landis vindt dat Datatec een ,,gevaarlijk spel'' heeft gespeeld door de overname van de handelsactiviteiten zo lang uit te stellen.

Landis meldde vanochtend ook dat de voormalige directie van Citee, een bedrijf dat begin 2001 door Landis werd overgenomen en nog niet geheel was geïntegreerd in Landis, hun bedrijf hebben teruggekocht.

www.nrc.nl: dossier: Telecom