`Bouwer Heijmans betaalt concurrentie'

Bouwconcern Heijmans heeft andere bouwbedrijven onderhands vergoedingen betaald om zelf de aanbesteding van infrastructurele projecten bij het Arnhemse Gelredome in de wacht te slepen. Hierdoor heeft de gemeente Arnhem 1,1 miljoen euro te veel betaald aan het bouwproject, dat in 1997 werd aanbesteed door de gemeente en Gelredome N.V. samen.

Dit schrijft de Volkskrant vandaag. De krant baseert zijn bericht op een verslag van een voorvergadering waar de bouwers onderling afspraken maakten. Tijdens deze verboden vergadering zouden de bouwers prijsafspraken hebben gemaakt. Heijmans ontkent de beschuldigingen.

,,Het handgeschreven document is niet van Heijmans', zegt de Heijmans-woorvoerder. ,,Dit is geen bewijs.' Volgens een verklaring van het bedrijf uit Rosmalen, een van Nederlands grootste bouwers, zijn er ,,geen betalingen verricht aan een van de 16 mede-inschrijvers ter beperking van concurrentie.'

Het Arnhemse bouwproject komt voor in de `schaduwboekhouding' die ex-directeur A. Bos van bouwer Koop Tjuchem eerder aan justitie overdroeg. De gemeente Arnhem heeft een intern onderzoek ingesteld. ,,Maar het is nog te vroeg om contact op te nemen met Heijmans', zegt een woordvoerder van Arnhem.

Ook bouwbedrijf Ballast Nedam, naast onder meer HBG, Volker Wessels Stevin en Koop Tjuchem mede-inschrijver op dit project, gaat de zaak onderzoeken.