Amerikaans Huis steunt opheffing Immigratiedienst

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een overweldigende meerderheid ingestemd met een voorstel om de fel gekritiseerde Immigratie- en Naturalisatiedienst (INS) op te heffen en te vervangen door twee nieuwe instanties die beter toezicht moeten houden op het Amerikaanse immigratiebeleid.

Het grote aantal voorstanders van het voorstel, 405 afgevaardigden stemden voor, negen stemden tegen, geeft aan hoezeer het Congres ontstemd is over de fouten die de dienst heeft gemaakt voor en na de terroristische aanslagen op 11 september. Volgens de opstellers van het wetsvoorstel vormt de aanpak van de INS slechts een begin van een reeks veranderingen die de grenzen van de VS moeten versterken en het bestaande visumbeleid beter kunnen afdwingen.

De twee nieuwe instanties, één primair gericht op de aanmelding en verwerking van visumaanvragen en één die het Amerikaanse migrantenbeleid moet uitvoeren en handhaven, zullen rapporteren aan een nieuwe onderminister voor Immigratie. Onduidelijk is wat de invloed van die nieuw functie zal zijn omdat de onderminister vooralsnog niet komt te beschikken over een budget.

Een voorstel over dezelfde kwestie zal naar verwachting volgende week worden besproken door de Senaat. Het Congres hoopt met de wetgeving de vermeende gaten in het bestaande immigratiebeleid af te dichten. De INS, een organisatie van 37.000 werknemers en een jaarlijks budget van zes miljard dollar, is berucht om haar lange wachtlijsten, slechte dienstverlening en het gebruik van verouderde technologie.

Pogingen om de dienst te hervormen zijn sinds 1970 vrijwel ieder jaar ondernomen, maar de roep om verandering heeft pas echt aan kracht gewonnen sinds de aanslagen van 11 september. Alle negentien kapers die bij de aanslagen betrokken zijn geweest, bleken buitenlanders met een tijdelijke verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten. Ten minste twee van hen beschikten niet over de juiste papieren. En afgelopen maart maakte de INS een pijnlijke vergissing door twee van de omgekomen kapers alsnog studentenvisa te verstrekken.

,,Het wordt tijd een onderscheid te maken tussen legale immigranten die Amerika helpen versterken, en illegale vreemdelingen die de wet overtreden'', aldus minister van Justitie John Ashcroft.