3.201 lintjes

Ter gelegenheid van Koninginnedag krijgen dit jaar 3.201 mensen een koninklijke onderscheiding, 600 meer dan vorig jaar. Minder dan eenderde van de onderscheidingen was voor een vrouw: 844. De meeste gedecoreerden zijn actief (geweest) als vrijwilliger. Mensen uit het bedrijfsleven of uit minderheidsgroeperingen zijn relatief onderbedeeld.

Gemeten naar het aantal lintjes per 10.000 inwoners komen de meeste decoraties terecht in kleinere gemeenten, die vaak een actief verenigingsleven kennen of een actief decoratiebeleid ten stadhuize. Vooral in Noord-Brabant en Limburg (bijvoorbeeld Nuenen, Horst aan de Maas, Sittart-Geleen), Overijssel (Zwartewaterland) en de Betuwe (Bemmel, Overbetuwe), is het aantal lintjes met rond de 13 per 10.000 inwoners onevenredig groot.

Enkele van de bekende Nederlanders die dit jaar zijn onderscheiden, zijn de zanger George Baker, jazzmusicus Hans Dulfer, zangeres Corry Konings, actrice Helen Kamperveen, voormalig hockey-international Floris-Jan Bovelander, judoka Jessica Gal, CDA-senator P.C. Lodders-Elfferich en oud-voetballer Gerrie Mühren. De hoogste onderscheiding (Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw), ging naar prof.dr.ir. J.A.M. Bleeker, algemeen directeur van de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Onder de buitenlandse gedecoreerden is de voormalige Vlaamse minister-president Luc van den Brande.

lintjesregen 2002: morgen in de bijlage Thema