Zwarte lijst over europrijzen

De Consumentenbond stelt op verzoek van minister Zalm (Financiën) een zwarte lijst op met bedrijven die de invoering van de euro hebben aangegrepen voor prijsverhogingen.

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de euro en de invloed daarvan op de inflatie. PvdA, VVD en SP zeggen talloze klachten van consumenten over prijsverhogingen te hebben ontvangen. Kamerlid Crone (PvdA) pleitte er gisteren voor bedrijven die de introductie hebben misbruikt ,,aan de schandpaal te nagelen''.

Zalm onderstreepte dat het moeilijk is het euro-effect op de inflatie exact te bepalen. ,,De invloed van de euro is niet te isoleren van andere zaken die effect hebben op het prijsverloop.'' Het Europese statistisch bureau Eurostat schat de invloed van de euro op 0,16 procentpunt inflatie in januari.

De Consumentenbond heeft positief gereageerd op het verzoek van de minister, maar wil wel geld voor het onderzoek. ,,We moeten wel zeker weten dat de prijsverhoging door de euro wordt veroorzaakt, en dat blijkt knap lastig'', aldus een woordvoerder vanochtend. ,,Maar we gaan snel met Zalm om de tafel zitten.''