Zeven Palestijnen gedood

Bij nieuw geweld op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook heeft het Israëlische leger vandaag binnen enkele uren zeven Palestijnen gedood van wie verscheidenen op weg zouden zijn geweest om aanslagen te plegen. Het leger deed tegelijk een korte inval in de Palestijnse stad Hebron.

Na de dood van drie 14-jarigen op weg naar een zelfmoordaanslag heeft de moslim-extremistische organisatie Hamas gisteren jongeren opgeroepen geen actie te ondernemen ,,die velen van hen dood zal achterlaten bij de hekken van nederzettingen''. De Palestijnse politie heeft de afgelopen dagen verscheidene jongeren onderschept die aanslagen wilden plegen op joodse nederzettingen. De drie 14-jarigen, die gisteren werden begraven, werden dinsdag door Israëlische soldaten doodgeschoten bij de nederzetting Netzarim in de Gazastrook. Ze waren volgens het leger gewapend met bommen, een granaat, een bijl en vier messen. Ze hadden zelfmoordbriefjes achtergelaten.

Een geïmproviseerde rechtbank in het deels door het Israëlische leger bezette hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah heeft vandaag vier Palestijnen veroordeeld voor de moord op de Israëlische minister Rehavam Ze'evi, vorig jaar oktober. Ze kregen van de veiligheidsofficier die als rechter optrad straffen van één tot achttien jaar. Volgens de interim-akkoorden van Oslo moeten de Palestijnen verdachten van misdrijven aan Israël uitleveren, tenzij ze hen zelf berechten. Israël heeft gezegd het beleg van Arafats hoofdkwartier niet te zullen opheffen tot Arafat de vier heeft uitgeleverd. Premier Sharon hield ook vanochtend vast aan die eis.

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, vroeg Sharon vanochtend snel een einde te maken aan de ,,verschrikkelijke'' situatie van Arafat, aan wie hij gisteren een bezoek bracht.

De impasse duurde vanochtend voort in Bethlehem, waar 200 Palestijnen en tientallen geestelijken sinds 2 april vastzitten in de door het Israëlische leger omsingelde Geboortekerk. Onderhandelingen hebben tot dusverre weinig opgeleverd. Israël eist dat de ongeveer dertig gezochte Palestijnen in het gezelschap hetzij voor berechting worden uitgeleverd, hetzij akkoord gaan met verbanning.

Israëlische afgevaardigden praten vandaag in New York met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, over de door hem samengestelde fact-finding missie, die duidelijkheid moet verschaffen over het gewraakte Israëlische legeroptreden in het vluchtelingenkamp bij Jenin, eerder deze maand.

Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres zei vandaag voor de legerradio dat de regering garanties wil dat de missie geen conclusies trekt die tegen Israël kunnen worden gebruikt. Israël schortte eerder deze week zijn toestemming voor de missie op. Annan houdt eraan vast dat de missie zaterdag in Israël arriveert.

www.nrc.nl

dossier Midden-Oosten